View Single Post
Stary 07-11-2014, 15:30   #114
sseebbaa1
ford::advanced

Imię: Sebastian
Model: Mondeo ST220 / S-Max mk2 / Volvo C70 2.5T
Silnik: 3.0 V6 265 KM / 2.0TDCi 150KM (chip 200 KM) PowerShift
Rocznik: 2005.11 / 2015.07
Domyślnie Odp: Gdzie naprawiacie swoje Fordziki?

Odnośnie wspomnianego człowieka z Jenina, to nie wiem jak naprawia automatyczne skrzynie biegów, ale wiem, że ma on niewielkie pojęcie o dynamicznej wymianie oleju w automatach.
Nie przeszkadzał mi jego szorstki styl bycia i pokazywanie jakie to on ma doświadczenie, ale bzdury jakie gadał o dynamicznej wymianie oleju już tak. Ostatecznie nie zdecydowałem się na taką usługę u niego.
Opowiadał, że do S-Maxa z 2008 roku trzeba użyć (i w większości zmarnować) około 30 litrów świeżego oleju! Że taka wymiana nie ma sensu i będzie kosztowała około 3.000 złotych, może trochę mniej.
Absurd!
Na koniec dodał, że nie robił tego zbyt wiele, ale trudno się dziwić skoro tak zachęcał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wymiany dynamicznej oleju jeszcze nie dokonałem, bo nie miałem jak się wybrać do Szczecina - myślę o warsztacie Kisielnicki (dosyć wygodny dojazd od strony Gorzowa i w ogóle trasy S3). Rozmawiałem z nimi e-mailowo. Odpowiadali rzeczowo na każde pytanie techniczne z tym związane.
Według "Kisielnickiego" koszt wymiany oleju metodą dynamiczną to 430 zł plus olej 55zł/l ok.9,5-11 litrów (w zależności od stanu oleju w skrzyni).
Czyli coś około 1.000 zł, a nie jakieś chore i całkowicie bez uzasadnienia 3.000 zł.

Zaznaczam - skrzyni nie naprawiałem, a tylko wypytałem człowieka o dynamiczną wymianę oleju oznaczającą wymianę prawie całego oleju w skrzyni, a nie tylko 50-60% jak przy klasycznej grawitacyjnej wymianie.
sseebbaa1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem