Temat: [Focus 2011-2014] Ile wchodzi oleju w 1.6 Ecoboost
View Single Post
Stary 09-11-2014, 20:47   #10
przemouk84
ford::average

Model: C-MAX GRAND
Silnik: 1.6 Eco & Booost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Ile wchodzi oleju w 1.6 Ecoboost

Ok, tylko ze ja wlalem 3,5 litra z wymiana filtra i na bagnecie mam ponad stan. Wychodzi na to, ze mimo spuszczenia oleju otworem spustowym gdzies w silniku nadal zalega okolo 1 litra starego oleju !

Bump:
Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wszystkie rurki prowadzą z góry na dół. Z żadnego silnika nie ściągniesz 100% oleju. Nigdy. Musiałbyś go rozebrać.

Nie ma co zglębiać.
Wiem co masz na mysli i nie chodzi mi o 50-100 g oleju, ktory ma prawo zostac gdzies na sciankach.
1 litr oleju starego to prawie 1/4 calego stanu i przy takich wartosciach swiezy olej na starcie traci swoje wlasciwosci co w dalszej perspektywie napewno nie pozwoli cieszyc sie bezawaryjnoscia tego silnika.

Po za tym kolego Atlis, prawdopodobnie rowniez jezdzisz ze zbyt duzym stanem oleju a jest to tak samo nie zdrowe dla silnika jak jego nie dobor.

Pytanie gdzie ten olej zostaje, w ktorej czesci silnika.
Tak sobie przypominam, ze podczas wymiany olej zwrocilem uwage na troszke wysokie osadzenie otworu spustowego wzgledem dna miski olejowej. Moze dlatego olej nie jest wstanie opuscic silnika do konca ??!!
przemouk84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem