Odp: Wykroczenie popełnione przez nieoznakowany radiowóz
A może jeszcze dowiemy się co to było za wykroczenie?
Wg mnie jeżeli w tym "radiowozie" widać kierującego i pasażera w mundurze - to jako funkcjonariusz publiczny na służbie może być filmowany (ale mogę się mylić) - zauważcie np że w programie Emil coś tam - twarze strażników miejskich są zamazane.
Pewna interpretacja przepisów co do nagrywania:
Nie ma więc podstaw w prawie karnym lub administracyjnym do zakazania nam przez policjanta lub strażnika miejskiego, możliwości filmowania, fotografowania lub nagrywania go. Jedynie na gruncie procesu cywilnego funkcjonariusz publiczny będzie mógł dochodzić swoich roszczeń na identycznych zasadach jak każdy inny obywatel - parafrazując dalsze wywody - pozew cywilny przeciwko osobie nagrywającej może być zasadny jeżeli cel nagrania był "mniej ważny" od ochrony dóbr osobistych pozywającego - czyli teoretycznie nagrywanie popełnienia wykroczenia będzie raczej dla sądu ważniejsze niż ochrona dóbr osobistych popełniającego wykroczenie.
Ale co innego rozpowszechnianie wizerunku:
"Jeśli chcemy – bez konsekwencji prawnych – upublicznić to co uwieczniliśmy na filmie bądź fotografii wystarczy, że nie będziemy rozpowszechniać wizerunku, czyli zestawu cech, który pozwalałby na identyfikację danej osoby. Tym samym po dokonaniu anonimizacji (zamazaniu twarzy i fakultatywnie zniekształceniu głosu) nie będziemy rozpowszechniać wizerunku i nie narazimy się na zarzut naruszenia dóbr osobistych w związku z art. 81 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych." - interpretacja wyroku Sądu Najwyższego.
I jeszcze :
"Od razu zaznaczam, że w mojej ocenie rejestrowanie przebiegu czynności policji, czy straży miejskiej powinno służyć przede wszystkim celom dowodowym, gdybyśmy dochodzili naszych praw w sądzie lub dążyli do dyscyplinarnego ukarania funkcjonariusza, który nadużył swoich uprawnień." - i nie jest to równoznaczne z chęcią upublicznienia nagrania w celach napiętnowania itp itd....
Zaczerpnięte z :maszprawo.org.....
|