Odp: poduszki powietrzne - ciągle świeci kontrolka
Ford Focus MK1. 2000r 1.8TDDI. 2 poduszki 2 napinacze.
Witam. Domyślam się panowie że macie mnie już dość ale chce jeszcze opisać co dziś zrobiłem z tymi poduchami. Mianowicie. Opis. krok po kroku: Podpiąłem się komputerem jedyny błąd jaki mam to B2159. Rozłączyłem akumulator i założyłem swój poprzedni moduł poduszek , który wcześniej wymieniłem.Po wymianie i podłączeniu komputera błędy to B2159 Oraz B1231 (odebrano sygnał o wykryciu uderzenia). Po kasowaniu błąd powracał. Wyjąłem bezpiecznik od poduszek i ponownie sprawdziłem komputerem. Tu okazało się że błąd B1231 zniknął (normalne -brak zasilania modułu) ale błąd B2159 nadal się pojawia. Wychodzi na to że ten błąd nie jest związany z modułem SRS prawda? Dodam że po wyjęciu bezpiecznika kontrolka nadal świeciła.Zaczynam poszukiwania (kolejnego już) modułu na allegro. Na zdjęciach przedstawiam swój oryginalny moduł z auta. Które nr są ważne aby dopasować moduł? Jeszcze jedno pytanie z czystej ciekawości: skoro ten model nie posiada czujników uderzeniowych to czym są one wyzwalane podczas wypadku?