View Single Post
Stary 11-11-2014, 15:00   #12
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Fusion - pompka spryskiwacza pracuje ale nie podaje płynu [ROZWIĄZANY]

Cytat:
Napisał michalpodroznik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ścianka wężyka z pcv, który zastosowałem do dyszy mgłowych i zaworków zwrotnych, ma grubość 1,1mm. Wężyki gumowe, stosowane fabrycznie, mają mniejszą grubość ścianki. Odpowiedz sobie zatem sam, który z wężyków szybciej się uszkodzi - "zamiennik" czy wężyk fabryczny.
Oj ale jesteś uparty kolego i na dodatek nie masz racji.
Standardowy wężyk spryskiwaczy używany we większości fordów ma wymiary 8x4(dokładnie taki jak tutaj: http://allegro.pl/przewod-rurka-wezy...736367490.html ),co oznacza,że ścianka ma grubości 2mm,więc który wężyk ma grubszą ściankę ?
Wężyki igielitowe stosuje się do spryskiwaczy reflektorów(choć ostatnio przyszła moda na zmniejszenie ciśnienia dysz spryskujących reflektory,co za tym idzie stosuje się także w tych układach wężyki gumowe-u mnie w mondeo mk4 właśnie takie są)bo pompka spryskiwaczy reflektorów wytwarza bardzo duże ciśnienie.Tak miałem w mondeo mk3 i niestety jeden z wężyków musiałem wymienić i to w zimę bo po prostu pękł i wymieniłem go także na igielitowy.
Jak widać każdy wężyk ma swoje zastosowanie i trzeba chwilę pomyśleć zanim się dobierze właściwy.
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem