Odp: Czujniki ciśnienia w oponach
Cześć
Ja wam powiem tak. Mam C-Maxa od 1,5 miesiąca z oponami 215/50/17 oraz z czujnikami w wentylach. FordEtis wskazuje opis "Czujn.cin.pow. w oponach 433 MHZ". Prawdopodobnie od kwietnia jest na wyposażeniu standardowym każdego nowego forda. Na dodatek od 1 listopada 2014 U.E. nakazała zakładanie tych czujników w standardzie dla podniesienia bezpieczeństwa.
Wracając do tematu. na dzień dzisiejszy mam założone felgi BEZ tych czujników z oponami 205/55/16. Po przejechaniu około 10km na wyświetlaczu wyskoczył komunikat w stylu "Monitor opon awaria Serwis!" + świeci się kontrolka opony na zegarach. Przy zapalaniu silnika mam 3 sygnały dźwiękowe o awarii, włączoną kontrolkę oraz komunikat w menu o występujących ostrzeżeniach. Mogę oczywiście to skasować poprzez wejście w menu: ustawienia/asystent kier./kontrola opon/resetowanie układu kontroli ciśnienia.
Oczywiście gaśnie kontrolka, brak komunikatów dźwiękowych ale ... tylko na 10-15km, potem powtórka z historii.
Rozwiązaniem jest zmiana w konfiguracji samochodu opcji: Tire pressure monitoring system - Without monitoring system. Należy dodatkowo zmienić domyślny rozmiar opon oraz obwód koła. W moim przypadku obwód kół oryginalnych wynosi 1975 a zimowych 1930mm.
Ja osobiście mam problem z połączeniem się poprzez UCDS-a z komputerem samochodu, gdyż prawdopodobnie Ford coś pozmieniał w BCMi i nie mogę sczytać konfiguracji samochodu. Czekam na rozwiązanie od chłopaków ze wschodu.
|