Temat: [C-MAX 2007-2010] wymiana filtra paliwa 1,6tdci
View Single Post
Stary 12-11-2014, 15:50   #16
lechocz
ford::beginner

Model: Ford C-Max MK-2
Silnik: 1,6 TDCI, 90KM
Rocznik: 05/2007
Domyślnie Odp: wymiana filtra paliwa 1,6tdci

Cytat:
Napisał Al Bundy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy filtr paliwa w 1 kawałku wymienić zawczasu czy czekać interwału 60kkm? Poprzedniemu właśc. zapchał sie przed 60kkm czyli przed wymianą. Ja zrobiłem dopiero na nim 20kkm. Dzięki za podpowiedzi.
Ja np., przyjąłem taktykę tzw. "złotego środka" i wymieniam filtr co około 40kkm, tj. po przebiegu odpowiadającemu 2/3 zalecanego przez Forda interwału.

Inna sprawa, że nigdy nie sugeruję się ceną, obojętnie jaka by ona nie była, i w RP, od wielu już lat, tankuję tylko i wyłącznie na stacjach Orlenu i Auchan.

Na wyjazdach zagranicznych natomiast, tankuję tylko i wyłącznie na stacjach największych dystrybutorów w danym kraju, których pozycja jest odzwierciedleniem pozycji naszego Orlenu w RP.

Jednym słowem, stawiam na stacje którym, z uwagi na dobro marki i klienta, nie opłacają się po prostu kombinacje z paliwem.

Puki co, odpukać, obecnym pojazdem zrobiłem do tej pory ponad 80kkm bez jakichkolwiek przygód z paliwem, uzyskując łączne średnie spalanie 5,5 l/100km.

Z tankowania na tzw. "tanich stacjach" wyleczyłem się ładnych kilkanaście lat temu, kiedy to jeżdżąc zagazowanym Fordem Mondeo, skusiłem się na tani gaz i nie dosyć, iż samochód zrobił się okropnie mułowaty to spalanie wzrosło o 3/4 dotychczasowego.

W związku z powyższym, jak również mając na uwadze liczne doniesienia medialne o problemach innych kierowców z paliwami oraz pomny, swoich, w/w doświadczeń, nigdy już nie zatankowałem na żadnej innej stacji niż w/w.

I od tej pory nie mam jakichkolwiek przygód związanych z jakością paliwa, zarówno w obecnie użytkowanym C-Maxie jak też i w poprzednich pojazdach jakimi się poruszałem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez lechocz ; 12-11-2014 o 16:00
lechocz jest offline   Odpowiedź z Cytatem