Cytat:
|
Czy filtr paliwa w 1 kawałku wymienić zawczasu czy czekać interwału 60kkm? Poprzedniemu właśc. zapchał sie przed 60kkm czyli przed wymianą. Ja zrobiłem dopiero na nim 20kkm. Dzięki za podpowiedzi.
|
Ja np., przyjąłem taktykę tzw. "złotego środka" i wymieniam filtr co około 40kkm, tj. po przebiegu odpowiadającemu 2/3 zalecanego przez Forda interwału.
Inna sprawa, że nigdy nie sugeruję się ceną, obojętnie jaka by ona nie była, i w RP, od wielu już lat, tankuję tylko i wyłącznie na stacjach Orlenu i Auchan.
Na wyjazdach zagranicznych natomiast, tankuję tylko i wyłącznie na stacjach największych dystrybutorów w danym kraju, których pozycja jest odzwierciedleniem pozycji naszego Orlenu w RP.
Jednym słowem, stawiam na stacje którym, z uwagi na dobro marki i klienta, nie opłacają się po prostu kombinacje z paliwem.
Puki co, odpukać, obecnym pojazdem zrobiłem do tej pory ponad 80kkm bez jakichkolwiek przygód z paliwem, uzyskując łączne średnie spalanie 5,5 l/100km.
Z tankowania na tzw. "tanich stacjach" wyleczyłem się ładnych kilkanaście lat temu, kiedy to jeżdżąc zagazowanym Fordem Mondeo, skusiłem się na tani gaz i nie dosyć, iż samochód zrobił się okropnie mułowaty to spalanie wzrosło o 3/4 dotychczasowego.
W związku z powyższym, jak również mając na uwadze liczne doniesienia medialne o problemach innych kierowców z paliwami oraz pomny, swoich, w/w doświadczeń, nigdy już nie zatankowałem na żadnej innej stacji niż w/w.
I od tej pory nie mam jakichkolwiek przygód związanych z jakością paliwa, zarówno w obecnie użytkowanym C-Maxie jak też i w poprzednich pojazdach jakimi się poruszałem.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.