Witam
Awaria brak biegów - lewarek nie dosyć że luźny to i nie można było włączyć biegów.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Była spadnięta linka przy skrzyni na wybieraku naprawiłem (ale masakra z dojściem i oglądnięciem końcówki i na ryzyko ponownym zaciśnięciem - dodatkowo założyłem przed zaciśnięciem linki grubszą folię /taką z foremki spożywczej na główkę wybieraka/ i sposobami z wykorzystaniem starodawnego wygiętego narzędzia udało się ponownie wcisnąć końcówkę linki.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ponieważ był duży luz na lewrku to także chciałem to zlikwidować i wykorzystując wszystkie rady forumowiczów spróbowałem w ten sposób, że rozebrałem cały lewarek oczyściłem z wytartego plastyku cały środek, nasmarowałem wazeliną złożyłem i dałem dorobione-wycięte z dętki (samoch.) dwa pierścienie o śr. zew. 5cm a wew. najlepiej odrysować profil z górnej pokrywy z uwzględnieniem malego prostokąta od str. kierowcy przez którego przechodzi taki łącznik-zatrzask-stabilizator (jak zwał tak zwał).
Dobre rady:
1.najpierw zdejmij-odłącz koncówkę linki z dolnej kulistej końcówki lewarka - od dołu (ja wykorzystałem duży płaski śrubokręt)
2.jak odkręcisz 3 wkręty gwiazdki z pokrywy, zdejmij ją
3. wysuń trzpień co chodzi łącznik gałki z tą linką co nie jest odłączona
4. wyciągnij cały lewarek ze środkiem do góry jednocześnie skręcając go w ten sposób aby wyjąć go od tego ww. łącznika (łącznie z tą plastykową tulejką)
5. reszta to porozbierać, wyczyścić i wg oceny albo wykorzystać dorobione gumki albo wymienić to tzw. jabłko i 2jednakowe gumki na nowe.
6. Proponuję nasmarować leciutko wazeliną i złożyć w odwrotnej kolejności.
Najgorsze to jest ponowne założenie zdjętej linki.
Jak biegi wchodziły gładziutko i dobrze dotychczas to zwrócić uwagę aby nie zmienić ustawień linek bo mogą później być problemy z ich ustawieniem (zwracałem na to uwagę i strzegłem jak oka w głowie - udało się.
Powodzenia