Temat: [Mondeo 2007-2014] 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników
View Single Post
Stary 14-11-2014, 19:02   #571
pwroblew
ford::average

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1,8 TDCi 100KM
Rocznik: 07/2009
Domyślnie Odp: 1,8 TDCI +/- tylko dla użytkowników

Cytat:
Napisał michal81 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie też czasami występuje lekkie poszarpywanie. Ostatnio nawet mocniej szarpnęłoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jechałem A2 na 6 biegu, Tiry się wyprzedzały i musiałem zwolnić, noga z gazu, obroty spadły właśnie gdzieś w okolice 1600 obr/min i gdy droga zrobiła się wolna, zacząłem przyspieszać i wtedy zaczęło szarpać dość mocno, redukcja biegu i już było ok. Dodatkowo w tym przedziale obrotów, o którym piszesz, kiedy silnik jest w trakcie rozgrzewania lubi nieprzyjemnie zaklekotać. Gdy silnik jest zupełnie zimny, powiedzmy, przez pierwsze 3 km i gdy się rozgrzeje na maksa chodzi ładnie w całym zakresie obrotów.
Jeszcze nie diagnozowałem tego, ale obstawiam egr, albo wtrysk. Spotkałem się kiedyś z opinią, że TTTM, ale nie sadzę:>
z takimi objawami byłem jakiś czas temu w ASO i stwierdzili, że to egr i wymienili a poza tym to TTTM. Niestety niewiele to pomogło.
Dziś byłem na wymianie klocków w nieautoryzowanym warsztacie i /chyba szef/ po krótkiej przejażdżce stwierdził, że na pewno coś jest nie tak z pracą silnika i nie powinno być takiego "telepania" całą budą. Dziś już nie miałem czasu, ale planuję umówić się do niego na diagnostykę.
pwroblew jest offline   Odpowiedź z Cytatem