Odp: Moduł BT z USB do Navi Blaupunkt NX
Witam
We wrześniu zmieniłem Forda Mondeo MK3 na MK4 Titanium X z końca 2008 roku. Samochód wyposażony jest w nawigację Blaupunkt NX, posiada moduł BT/VT 8M5T-19G488-AK. Navigacja posiada aktualny soft 5.3, płyta z mapami jest z 2012 r. Oczywiście w tej konfiguracji nie mam wejscia USB. Telefon działa bez uwag, łączy się i z SONY Xperia i LG. działa książka adresowa i pozostałe informacje o rozmowach odbytych, jak również bez uwag działa porozumiewanie się z nawigacją w języku angielskim. W tej konfiguracji nie mam opcji BT audio. Wprowadziłem wpis w konfiguracji w CCC ELMconfigiem zaznaczając opcje BT audio zgodnie z cennymi uwagami kolegów z forum. Niestety striming BT audio nie ruszył. Postanowiłem rozszerzyć mozliwości zestawu audio o złącze USB. Kupiłem moduł 8M5t-19C112-CK i zainstalowałem w miejsce poprzedniego. Zrobiłem stosowną zmianę w CCC pojazdu zaznaczając "BT/VC High + BT Audio + USB + Navigation",[ testowalem też z zakładką bez Navigation i (For navigation only)]. Niestety USB jest nieaktywne. Oczywiście po zamontowaniu modułu z USB w zakladce nawigacji Aux pojawiły się dodatkowe pola USB i iPAD, ale nieaktywne. Wykonałem ponowną instalację softu 5.3 w nawigacji zakładając że nawigacja wykryje i uaktywni zmienione funkcje modułu BT, wyłączałem zasilanie zestawu audio poprzez wyjęcie bezpiecznika. Wszystkie te działania nie przyniosły spodziewanego efektu. Zaznaczę, że w aux w Conversie wyświetlane są opcje USB i iPAD podobnie jak w nawigacji nieaktywne. Dalej nie wyświetla się opcja BT audio. Na zmienionym module łączę się z tel. komórkowym, wszystkie opcje telefonu działają jak w module bez USB. Porozumiewanie się głosowe działa z wykorzystaniem obydwu modułów bez uwag.
Sporo przeczytałem informacji pisanych przez kompetętnych kolegów na forum dotyczących zagadnienia doistalowania modułu BT/VT, jakoś nie mogę sobie pomóc przy rozwiązaniu tego problemu. Jeśli ktoś z kolegów ma pomysł jak uaktywnić brakujace funkcje proszę o poradę.
|