@petrus1 Auto ma oryginalny przebieg, pierwsze 4 lata jeździło w Gdyni w firmie konsultingowej do około 110kkm, mam to potwierdzone z ASO w Gdyni. Później koleś sprzedał auto swojemu bratu lekarzowi do Ełku, gdzie znów do 189kkm było serwisowane w jednej stacji i jest na to historia. Podstawowe przeglądy z wymianą olejów co 20kkm do samego końca.
Przed zakupem auta, pojechałem również do ASO Forda na sprawdzenie. Była sprawdzana kompresja, na każdym cylindrze miał równo po 14 barów. Mechanicy z forda oczywiście powiedzieli że mechanicznie jest cacy, dali mu 8pkt na 10pkt
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niestety mimo że jeżdżę już ze 20 lat, wielu aut nie kupowałem, 2-wa miałem z salonu i nimi choćby przejeździłem w sumie 15 lat i żadnych problemów z olejami nie miałem.
Tak więc, patrząc na całokształt nie spodziewałem się takich kloców. Tym bardziej że auto nie dymiło ani z rury wydechowej ani z bagnetu. Jak się okazuje nowoczesne oleje silnikowe już tak nie kopcą przy spalaniu jak kiedyś.
@Jacek_l chodzi ci zapewne o separator oleju, tam faktycznie podobno jest jakiś zaworek, który jeśli zostanie zalepiony brudem zaczyna wywalać olej do układu wydechowego. Oczywiście poszlakę trzeba zweryfikować
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
@salom człowiek uczy się na błędach a jak wiadomo nauka kosztuje
@vaders1 odezwę się
@kordyl a czy warsztat na Jana Kazimierza specjalizuje sie w naprawach mechanicznych? Informacje z netu wskazują, że to warsztat blacharsko lakierniczy?
Dzięki wszystkim za odzew