Cytat:
|
Wystarczającą by w danych warunkach wyhamować - jak się zbliżam do niepewnych aut to przyhamowuję wcześniej, to jest właśnie przewidywanie.....przed korkiem też zdarzało mi się hamować, bo wcześniej wyczułem że coś się dzieje, a nie wszyscy byli tak przewidujący.....
|
może inaczej czy na autobahn-ie jesteś w stanie utrzymać odstęp 100 m jadąc 200 km/h, lub francja max 130 km/h i 73 m bo jak nie to mandat i tam nie ma gadki że jadę na wystarczającą aby wyhamować - chodzi mi o to czy użytkownik drogi jest w stanie określić odległośc jaka go dzieli od pojazdu, słupki masz co 100 m ale co jak nie ma słupka, znaki na drogach powyżej 90 km/h ustawia sie w minimalnej odległosci 50 m, mozna liczyc 121 122 i porównać jak szybko osiągamy punkt który przy rozpoczęciu miał pojazd przed tobą ale trzeba mieć kalkulator w głowie lub sie nauczyć 100 km/h to 28 m/s a kazde następne 10 km/h to plus 3 m - tu chodzi o to czy jesteś w stanie ocenić odległość w ruchu, łatwo jest podać stojąc w miejscu inaczej postrzegasz wzrokiem otoczenie, masz wiecej punktów odniesienia itp