View Single Post
Stary 20-11-2014, 10:56   #22
grodek75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4 GoldX/Nissan Micra K11
Silnik: 2,3l Duratec HE 161KM Automat AWF21/1.4 16V 82KM Automat CVT
Rocznik: 2008/2001
Domyślnie Odp: skrzynia CVT w c-maxsie 1,6 tdci 109km -komunikat: usterka skrzyni biegów

Cytat:
Napisał arturfom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najmniejszy interwał zalecany przez producentów jaki znalazłem to 30 kkm po pierwszej zalecanej, czasami zalecane jest kontrolowanie oleju - poziomu i barwy co roku, cvt nie ma bagnetu nie wiem jak, wymienia olej w silniku co 10 kkm wiec postanowiłem ze co 30 tys wymiana w skrzyni - bedzie dodatkowy wydatek raz na dwa lata
Wg. ETIS-a wymiana powinna nastąpić raz na 6 lat lub co 120 000km.
Ale według mnie to zbyt rzadko, szczególnie dla tej skrzyni.
Sugerowałbym nie rzadziej niż co 60 000km, a jeżeli kogoś stać i nie ma z tym problemu to wspomniane przez Ciebie 30 000km bedzie OK.
To naprawdę są słabe skrzynie o czym przekonałem sie na własnej skórze i lepiej dbać o nie dużo bardziej niż zaleca to producent (który jakby co ma wszystko gdzieś i zaleca montaż nowej transmisji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).