Cytat:
|
drelik38 Sprawdź sam albo jak nie masz czym to niestety musisz skorzystać z pomocy jakiegoś elektronika z oscyloskopem czy tam faktycznie jest na lini PWM sygnał PWM .Jeśli jest to walnięta PTC.
Jak jest napięcie stałe o jakiejś tam wartości to pewnie uszkodzony modulator sygnału PWM w GEM i skutkuje odpaleniem PTC na full. Sam nigdy nie podłączałem oscyloskopu pod sterowanie PTC więc to tylko moja teoria że im większa szerokość impulsu tym większa moc PTC .
goodspeed4 Ciekawe czy ktoś dokładał to PTC czy PTC wysiadło i dało efekt grzania po kluczyku i kto odłaczył ?Co mówi Twój VIN miałeś PTC fabrycznie?
|
kiedyś sprawdzałem i z tego co pamiętam to było. Właśnie siedzę w aucie, odpaliłem sobie info na wyświetlaczu a PTC i cały czas jest włączone. Nawet jak wyłączę stacyjkę to mam napięcie na kablu IGN który leci do nagrzewnicy.
Jest gdzieś jakiś przekaźnik? ze schematu wnioskuje ze nie ale mogę się mylić.
Bump:
Cytat:
|
kiedyś sprawdzałem i z tego co pamiętam to było. Właśnie siedzę w aucie, odpaliłem sobie info na wyświetlaczu a PTC i cały czas jest włączone. Nawet jak wyłączę stacyjkę to mam napięcie na kablu IGN który leci do nagrzewnicy.
Jest gdzieś jakiś przekaźnik? ze schematu wnioskuje ze nie ale mogę się mylić.
|
Wszystko wskazuje na uszkodzenie nagrzewnicy, odłączyłem wtyczki IGN i PWN i nagrzewnica nadal grzeje. Sprawdzał ktoś czy napięcie na kablu IGN jest cały czas?