View Single Post
Stary 21-11-2014, 14:16   #25
mefkm
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo MK4 Titanium aut.
Silnik: Duratorq 2.0L 143PS
Rocznik: 09.2008
Domyślnie Odp: automatyczna skrzynia ciągnie przy wciśniętym hamulcu

Po zrobieniu ok 7km na skrzyżowaniu auto mi zgasło - ale bezobjawowo, po ok. 300m na następnym skrzyżowaniu. gdy auto stało na hamulcu i D to po ok. 10-15s miałem wrażenie, że auto zaczyna tańczyć (w przód w tył). Dodatkowo dławił się silnik i musiałem zrzucic na N i dodać gazu, wówczas problemy ustały, po czym kolejny postuj po jakichś 400m i znowu to samo.

Po pracy dośc płynnie i bez przestojów przejechałem ok. 1km i na pierwszym dłuższym postoju (na skrzyżowaniu - bieg D i hamulec) auto szapało (wystarczyło zrzucic na N i było ok). Nastepnie zrobiłem jakieś 14,5 km praktycznie nie zatrzymując się na dłużej niż 5s i szarpanie już się nie powtórzyło (spalanie chwilowe było ogromne, niezależnie czy miałem nogę na gazie czy auto zjeżdzało z górki przez pierwsze może 5km min. wskazanie komputera to 1,6l, po czym wszystko wróciło do normy czyli zjezdzając z górki wskazanie 0,0l). Podłączyłem kompa i żadnych błędów. Odnośnie filtra fap, to w historii była informacja, że jakieś 630km wcześniej było wypalanie (zakończone powodzeniem), kolejna informacja o błędzie wypalania (próba zakończona niepowodzeniem) jakieś 15,6km temu i ostatnia informacja, że kolejna próba rozpoczęta 15,2 km temu zakończona powodzeniem.

Takich objawów, jak na forum peugeota, ze skokami obrotów, nie miałem. Dodam, że diagnosta sprawdzając wtryski - czasy pracy, zauważył różnicę na pierwszym tzn.
1. wartość 0,9
2,3 i 4 wartość 1

Od 2 dni auto jeździ normalnie, nic się nie dzieje. Jakiś czas temu miałem wrażenie, że skrzynia ciężko zrzuca bieg z 2 na 1 - było czuć szapnięcie - i przyzwyczaiłem się do tego zjawiska, ale obecnie tego objawu już nie mam.

Normalnie samoregenerująca się skrzynia biegów, hehehehe.

Ostatnio edytowane przez mefkm ; 21-11-2014 o 14:27
mefkm jest offline   Odpowiedź z Cytatem