Temat: [Focus 2008-2011] Dostęp do nagrzewnicy PTC
View Single Post
Stary 21-11-2014, 21:12   #612
goodspeed4
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 2.0 150 KM Automat
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Cytat:
Napisał mick1973 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
goodspeed4To która wersja jest aktualna ? Jeśli pierwsza to
oraz druga ale tylko gdy masz odpięte sterowanie i wtedy dokonujesz pomiaru na gnieździe od strony CEM/ PJB to tak jest jak najbardziej OK ale jeśli wtedy przy rozpiętej wtyczce od strony PTC masz napięcie na styku IGN to świadczy 100% o uszkodzonej PTC. Więc Michale jeśli jest tak jak piszesz w dwóch cytatach i jak ja to opisałem to powodem grzania po kluczyku jest ewidentnie uszkodzona PTC . A to tylko to potwierdza

Nic więcej do ustawiania niema więc lepiej sprawdź czy u Ciebie też nagrzewnica nie grzeje przy odpiętym sterowaniu a nie powinna .
Wszystko się ma prawo zepsuć tylko ten kto to zaprojektował że w przypadku takiej awarii PTC grzeje bez zapłonu ...
Mam tylko nadzieje że zaprojektował tam jakiś wyłącznik termiczny który uchroni nasze auta przed pożarem .
Sprawdziłem jeszcze raz i przy wyłączonej stacyjce jednak napięcia nie było(nagrzewnica jest wyciągnięta) na gnieździe IGN od strony GEM, PWM tez pokazało 0
Po przekręceniu stacyjki IGN od strony GEM +12v, PWM 0 - to się nie zmienia przy włączeniu i wyłączeniu nagrzewnicy (informacja o włączeniu/wyłączeniu z wyświetlacza), czy na PWM powinno wyć jakieś napięcie? a może mój GEM_CE jest uszkodzony lub nie obsługuje nagrzewnicy bo ktoś go wymienił?
Czy w normalnym trybie pracy nagrzewnicy wystarczy podać +12 na IGN aby ją włączyć?

A z tym spaleniem auta to się lekko przeraziłem jak zobaczyłem ze akumulator jest wydojony do zera, na szczęście nic się nie stopiło w środku.
goodspeed4 jest offline   Odpowiedź z Cytatem