View Single Post
Stary 22-11-2014, 20:05   #1
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Czy skutki przegrzanie silnika mogą wyjść po czasie ?

Witam.
Robiłem dzisiaj oględziny fokusa, sprawdzanie płynów i takie tam, no i przy wyjęciu bagnetu od oleju zobaczyłem, że trochę oleju ubyło od ostatniej kontroli(a było to latem^^), dolałem około 400ml(do poziomu 3/4), od ostatniej kontroli przejechałem 7kkm, z czego 5 po autobanach z dużymi prędkościami. To normalny ubytek ?
W sumie nie przejąłem się tym zbytnio, ale przypomniałem sobie, że podczas wyjazdu na wakacje, strzelił mi na autostradzie wąż od chłodnicy i zgubiłem cały płyn. Od momentu utraty mocy i wskoczenia wskazówki na czerowne pole do zatrzymania i wyłączenia silnika minęło maksymalnie 20sekund, później wąż wymieniłem, zalałem nowy płyn i dalej w trasę. Łącznie 5kkm, autostrady, góry, wysokie temperatury(Chorwacja). Ford sprawował się bez problemu, po powrocie do Polski też bez zarzutu, jednak ostatnio miałem wrażenie, jakby głośniej pracował. Teraz zrzuciłem to na spadek poziomu oleju(nie wiem od kiedy jeździłem z tym poziomem), ale nie wiem czy słusznie i czy przypadkiem skutki zgubienia tego płynu nie wyłażą teraz. Poza głośniejszą(w moim odczuciu) pracą, nic innego nie stwierdzam, nie stracił na mocy, ma kopa jak zwykle, nie kopci(chyba, bo dzisiaj, przy 1*C i wilgoci to każde auto kopci na biało). Ubytku płynu z chłodnicy nie stwierdzam, masła pod korkiem oleju nie ma, oleju w płynie chłodzącym też nie.

Czy skutki przegrzania silnika mogą wyłazić dopiero po czasie i kilku tysiącach kilometrów, czy raczej nie wiązać jednego z drugim i nie wymyślać, ewentualnie szukać usterki i przyczyny w czymś innym ? W poniedziałek jadę w dłuższą trasę to sprawdzę, czy dolewka oleju wpłynęła jakoś na kulturę pracy.

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez mojmistrz ; 22-11-2014 o 20:07
mojmistrz jest offline   Odpowiedź z Cytatem