Temat: [S-MAX 2006-2015] Kierownica sama skręca
View Single Post
Stary 23-11-2014, 23:32   #1
sebab
Zablokowany

Imię: Sebastian
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Kierownica sama skręca

Cześć,

czy ktoś z koleżanek i kolegów S-Maxowców spotkał się z problemem samoczynnego skręcania kierownicy, tak o 5-10 stopni? Potem kierownica utrzymuje się w takim położeniu, bardziej już nie skręca. Oczywiście samochód nie jedzie już wtedy prosto. Dzieje się tak właściwie przy każdej prędkości, przy dużej po prostu szybciej następuje skręt. Hamowanie i przyspieszanie nie ma wpływu na ten problem.

Problem pojawił się po zmianie kół na zimowe (zmienione całe koła, na stalowe 16" + Goodyeary). Przedtem jeździłem na 17" aluskach i Continentalach letnich.

Samochód na pewno jest "prosty", nie miał nigdy dzwona, w czerwcu były robione badania techniczne i dokładny przegląd i "jeździł" prosto. Jeżdżę nim tylko ja i od czerwca żadnych "przygód" nie miałem. Poza tym skręca na tyle mocno, że po godzinie jazdy autostradą boli ręka od korygowania kierunku. A ból ręki bym na pewno wcześniej zauważył Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiście podstawowa sprawa została sprawdzona - opony co prawda mogłyby być lepsze, ale wyważone są dokładnie. W ramach dochodzenia do diagnozy zostały też sprawdzone w "teście drogowym", zmierzona stożkowość, owalność i co tam jeszcze się da. Po czym zostały tak pozakładane, aby niedoskonałości się równoważyły. Prowadzi się teraz wyraźnie lepiej.. ale na skręcanie kierownicy nie wpłynęło to wcale. Nic się nie zmieniło.

Może mój S-Max myśli, że zwiał z NASCAR? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam,
Sebastian
sebab jest offline   Odpowiedź z Cytatem