View Single Post
Stary 24-11-2014, 15:01   #32
szoster
ford::amateur

Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę

Witam
Może niewiele to wniesie do dyskusji ale może komuś się przyda moja historia:
Mam wymieniony rozrząd (tj. łańcuch, napinacz i ślizgi), założyłem nowe wtryski oryginały i całe sprzęgło (tarcza, docisk, dwumasa i wysprzęglik) a mój mondek MK3 2.0 TDCI klekocze podczas przyspieszania tak jak klekotał przed naprawami, a przy zakresie obrotów 1500 - 2000 wyczuwam podczas jazdy wibracje.
Doszedłem więc do wniosku że na 99% za wszystkie klekotania i drgania odpowiedzialna jest klawiatura zaworowa. Po zdjęciu pokrywy zaworów (tej plastikowej) zauważyłem, że cztery koniki mają luz (sprawdzałem ręką) i tylko te się ruszały, reszta "klawiszy" sztywno opiera się na zaworach tak ja być powinno.
Analizując dalej stwierdziłem, że te poluzowane koniki nie trzymają ciśnienia oleju, które powinno regulować i eliminować luz zaworowy.
Duży LUZ zaworowy = klekotanie przy przyspieszaniu (obciążaniu silnika)
W związku z powyższym sądzę, że wibracje silnika w wyżej wymienionym zakresie obrotów spowodowane są przez zbyt późne otwieranie się tych zaworów z luźnymi konikami a także zbyt wczesne ich zamykanie.

Taka moja teoria - po wymianie koników opiszę czy ich wymiana pomogła.
PZDR
szoster jest offline   Odpowiedź z Cytatem