Odp: Niedogrzewanie silnika - prawda czy przekłamanie komputera
Cześć odświeżę temat w w moim aucie tak jak przed rokiem w teście zegarów max 73 C objawy jak we wcześniejszych postach. Jedyna różnica to taka że w trybie eco mi pokazuje 100% jazda na zimnym silniku. Zacząłem dokładnie sprawdzać co i jak. Na początek wymieniłem termostat oczywiście nic to nie dało i nadal max temp to 73 C. (nowy termostat motorcraft z uszczelką to koszt 50 zł) zastanawiałem się czy przypadkiem termostat nie otwiera się zbyt wcześnie. Gruba ruda idąca od termostatu przy temp na teście zegarów 60 C jest zimna letnia robi się przy 65 C co by sugerowało otwarcie termostatu. Termostat ma zakres temp od 88 do 102 gotowałem go w garnku w garnku i otwierał się zaraz przed gotowaniem wody. Czyli w samochodzie muszę mieć ok 89 C w chwili gdy rura robi się letnia. Zakupiłem termometr i jak tylko przyjdzie włożę go do zbiorniczka wyrównawczego i sprawdzę temp płynu chłodniczego. Suma sumarum wydaje mi się ze ten typ tak ma i koniec końców te wyświetlane 73 C to prawidłowa temp dla tdci 1.8. Być może zegary przekłamują wartość bo np czujnik temp jest wadliwi a może te 73 C to inna skala np reumara. Myślę ze nie ma sensu zadużo wymieniać bo się człowiek tylko w koszty wpędzi i nic się nie poprawi.
|