View Single Post
Stary 26-11-2014, 09:49   #1
sotoran

Domyślnie Spadek mocy i wyświetlanie usterek gdzie to u nas zdiagnozować ?

Jakiś czas temu (a było to we wakacje) podczas wyprzedzania poczułem niewielki spadek mocy i pojawił mi się komunikat „USTERKA UKŁADU SILNIKA”. Pojechałem na warsztat na odczyt z komputera: „wysokie ciśnienie na turbinie”. Mechanik zresetował błędy i zalecił przegonić samochód na trasie. Zastosowałem się do zaleceń. Usterka do października pojawiła się może dwukrotnie, ale jazda była płynna bez jakiegokolwiek spadku mocy. Dlatego nie podnosiłem żadnego larum z tego powodu. Ale w zeszłym miesiącu zaczęła się fala problemów. Na dzień dobry nim odpaliłem silnik tablica rozdzielcza witała mnie wszystkimi kolorami żarówek i komunikatem na wyświetlaczu komputera: „USTERKA UKŁADU SILNIKA” i „USTERKA WSPOMAGANIA KIEROWNICY”, dodatkowo po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik nie kręcił. Decyzja natychmiastowa: trzeba odwiedzić mechanika! Kilkukrotne włączanie i wyłącznie zasilania poskutkowało tym, że samochód można było odpalić. W drodze do warsztatu podczas jazdy w najmniej oczekiwanych momentach wyskoczyły mi błędy (info o usterkach), ale to był najmniejszy problem. Przejeżdżam przez ruchliwe skrzyżowanie w centrum miasta, a tu nagle spadek mocy, prędkość serwisowa (czyt. 10 km/h). Ledwo dokulałem się do warsztatu. Po oględzinach stwierdzono dziurę na rurze dolotowej intercoolera, którą pospawano. Wymieniono pompę paliwa i czujnik sterowania turbiny. Rzekomo problem rozwiązany, ale przy odbiorze samochodu zostałem poinformowany, że komunikaty o usterkach mogą być wyświetlane ponownie. Przyczyna: zimne luty na obwodach drukowanych na płytce zegara.
„Jak znowu wyświetli się komunikat należy szybko wyłączyć silnik i uruchomić ponownie… to powinno pomóc, a jak nie to… należy walnąć w półkę nad zegarami” – taką instrukcję otrzymałem wraz z kluczykami od mechanika. Jakoś nie wyobrażałem sobie, że będę zmuszony do stosowania wyżej wspomnianych zabiegów podczas jazdy, zwłaszcza na trasie gdzie na szosie wszyscy jadą 100km/h. Na moje zapytanie jak to naprawić dowiedziałem się, że należy przelutować obwody.
I tu mam pytania do Was:
  1. Gdzie mogę to zrealizować i zostanie to rzetelnie zrobione: przelutowanie obwodów na płycie zegarów i skrzynkach bezpiecznikowych?
  2. Jak jest Wasza opinia na temat diagnozy mechanika?
  Odpowiedź z Cytatem