Cytat:
Coś w tym jest stockowe diesle 140 KM dostają zadyszki po 190 km/h vs 145 KM w 2.0 benzynie.
Grodek75, ja z lekkiej górki na kolarzówce dochodzę do 90 km/h, a z Kasprowego... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kiedyś męczyłem Hondę Civic - max fabryczny 180 km/h, a z górki lub na zderzaku dochodzilem do 210 km/h.
MK3 na 2.0 Durateq'u ma chyba trochę szybszy V bieg.
M...
Bump:
A czy kolega wie, że GPS nie zawsze dużo zawyża prędkość - np. Jeep Cherkoee przy prędkości wg GPS 140 km/h, prędkość licznikowa to tylko 1 km/h więcej. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - czyli różnica poniżej 1 % !
Możemy jeszcze bawić się w różnice prędkości na nowej oponie i zużytej itp. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
M...
|
Dobra, dalsza dyskusja nie ma sensu.
Ty piszesz o przypadkach ekstremalnych p.t. Rozpędzenie sie przez 20km z górki, na czyimś zderzaku, ja pisze o realnej prędkości maksymalnej.
Ty piszesz o tym co pokazuje licznik, ja o prawdziwej prędkości osiągniętej przez samochód. Stosując Twoje kryteria mój 2.3 przy sprzyjających warunkach pewnie i 250km/h pokaże. Najlepiej jest to, ze gadasz głupoty, nawet o tym nie wiesz i podajesz przykłady które tylko Cię pogrążają. Cherokee pokazuje realna prędkość tylko dlatego ze to auto amerykańskie. Tam liczniki nie przeklamuja nawet o 1mph bo takie jest amerykańskie prawo (USA to moje drugi dom). W EU wszystkie dla odmiany zawyżają. Ale OK niech Ci będzie, Duratec 2.0 jeździ 227km/h. Nie wiem co prawda jak tą 7-kę na koncu ktoś odczytał z analogowego licznika, ale wierze ze miał mikrometr w oku
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Narra.
Bump:
Cytat:
ilb ??? Ja tylko odpowiedziałem na jakiś post o zawyżaniu prędkości przez licznik, a nie wniosłem tego do wątku. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A chyba logiczne jest, że 227 km/h to najwyższa teoretyczna prędkość. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Diesel, a benzyna to zupełnie, jak zapewnie wiesz różne jednostki.
Podaję osiągi 2.0 benzyna >>> 2.0 na dieslu ( za jednym z portali, pomiary, a nie dane fabryczne) czasy w sekundach:
50 km/h - 3,4 >>> 3,3
80 km/h - 6,8 >>> 6,7
100 km/h - 9,9 >>> 9,7
130 km/h - 16,0 >>> 16,7
180 km/h - 40,7 >>> 42,8
200 km/h - 78,7 >>> 106,9
Różnice nie są duże, na początku lepszy jest diesel, a potem benzyna.
Duża różnica na korzyść benzyny jest po 180 km/h, a diesel długo dochodzi do 200 km/h - pewnie przełożenie skrzyni średnio dobrane.
Elastyczność na IV:
60-100 km/h - 9,7 >>>7,1
Wiadomo tutaj diesel rządzi.
Generalnie tutaj trudno porównywać z uwagi na 5 i 6 biegowe skrzynie.
M...
|
Ostatnie pytanie - jak odczytałeś 227km/h na analogowym liczniku w Mondeo?