Odp: Awarie i usterki
C-max 1,6Tdci 115KM rocznik 2012 mojego ojca.
Na przeglądzie gwarancyjnym przy przebiegu 20 tkm zgłaszane popiskiwanie w okolicach paska wielorowkowego/rozrządu. Serwis oczywiście nic nie słyszy.
Po gwarancji przy okazji samodzielnej wymiany oleju i filtrów (przebieg 39 tkm) kupiliśmy napinacz paska wielorowkowego aby go wymienić jako przypuszczalnie winnego popiskiwania.
Po rozpięciu napędu paska pomocniczego piszczenie nie ustąpiło.
Okazało się, że urwała się wewnętrzna blacha ograniczająca przesuw poprzeczny paska rozrządu na kole zębatym wału korbowego.
Blacha ta ocierała o blok silnika. Cały rozrząd upierniczony opiłkami metalu. Wymieniliśmy komplet z czego na moje oko konieczna byłą wymiana paska (powbijane w gumę opiłki) oraz rolka prowadząca (nie napinająca) która pewnie na skutek przesunięcia poprzecznego paska pracowała bliżej krawędzi i łożysko wyraźnie grzechotało.
Strach pomyśleć co by się stało gdybyśmy w porę nie zajrzeli do rozrządu.
Koło zębate wału korbowego kupiliśmy oryginalne bo jak się dowiedzieliśmy po numerze VIN były jakieś zmiany w trakcie produkcji i na oko wyglądało inaczej niż uszkodzone (akcja serwisowa?)
Opisałem problem w formularzu na stronie Forda ale nawet nie raczyli odpowiedzieć.
Ostatnio edytowane przez marcin.jaro ; 29-11-2014 o 21:53
|