Odp: Jaka może być przyczyna gorących spalin
Nie wiem czemu ten temat miałby iść do hyde park. Temperatura spalin powinna mieścić się w jakichś granicach - często objawem usterki właśnie przekroczenia tej granicy - np w samochodach z Turbo czy samochodach Diesla po chipie - zły skład mieszanki - najczęściej zbyt uboga powoduje wzrost temperatury spalin - o ile dobrze pamiętam powyżej 900st w kolektorze wydechowym.
U mnie spaliny w samochodzie całkowicie rozgrzanym i ręce ok 10cm od wylotu - nie powodują nawet grymasu twarzy a na pewno nie są uciążliwe dla ręki (nie w C-maxie bo tu trudno o pracujący silnik na postoju).
Skoro kat drożny to ok - ale jak pusty - to nie wiem jak to może wpłynąć na temperaturę spalin. Może końcowy tłumik ma coś nie tegez.
Znalazłem więc zacytuję:
-Wskaźnik temperatury spalin – być może najważniejszy ze wszystkich wskaźników, monitoruje temperaturę gazów wylotowych (spalin) w kolektorze wydechowym. Temperatura spalin jest niezwykle istotnym parametrem obrazującym pracę silnika, ponieważ jej zbyt wysoka wartość wskazuje na nadmierną temperaturę panującą w cylindrach, która zazwyczaj prowadzi do stopienia tłoka a w konsekwencji do poważnej awarii jednostki napędowej. Przyczyną zbyt wysokiej temperatury spalin jest zazwyczaj spalanie zbyt ubogiej mieszanki, wynikające z błędów w sterowaniu składem mieszanki lub też awarii układów odpowiedzialnych za zasilanie silnika powietrzem lub paliwem. Bezpieczne typowe temperatury spalin to ok. 500 stopni Celsjusza dla silników diesla, oraz do ok. 900 stopni dla silników benzynowych.
Ostatnio edytowane przez Karwos00 ; 30-11-2014 o 21:15
|