Cytat:
|
majek32 wiem o czym piszesz, ja tylko chcę uswiadomić tych którzy myślą że mają dłuższą antene zamocowaną niżej wcale nie słyszą bądź nie są słyszani lepiej/dalej niż ten który ma deko krótszą antene zamocowaną wyżej. Bo jak wiemy anteny działa ją dookólnie.
|
Nie do końca masz rację kolego. Idąc Twoim tropem, na dachu tira czy autobusu wystarczyłby "długopis"...
Po pierwsze antena niby działa dookólnie, jednak zależne jest to od tzw przeciwwagi, jaką dla anteny stanowi "uziemienie" do karoserii naszego pojazdu. Aby antena działała dookólnie winna być zamontowana na środku dachu by przeciwwaga była symetryczna. Antena zamontowana więc na relingu, boku klapy czy z tyłu pojazdu nie będzie więc miała symetrycznego "zasięgu"
Po drugie długość anteny ma znaczenie, niezależnie od jej miejsca zamontowania. Tzn W tym konkretnym wypadku antena tak zamontowana kierunkowo będzie lepiej nadawała i odbierała, właśnie ze względu na swoją długość.
Cytat:
|
To co chcę to usłyszę i mnie też słychać. Na pewno to lepsze rozwiązanie niż wszelkie magnesy
|
No i Kolega również nie ma racji - przy tak zamocowanej antenie sporo magnesówek ustawionych na środku dachu będzie zapewniało lepsze parametry nadawczo odbiorcze.
Generalnie im dłuższa antena (bliższa długości fali albo jej "pełnych" ułamków) tym więcej słyszymy i dalej nadajemy. Ale słyszymy WSZYSTKO, czyli oznacza to więcej zakłóceń i "syfu" zbieranego z eteru. I tu bez radia z dobrymi filtrami albo prawidłowego się posługiwania "gałkeczkami" zaczynamy mieć wrażenie, że więcej szumi czyli pogorszyły się parametry...
Kolejna sprawa to rodzaj anteny. Nawet anteny o tej samej długości ale różnej budowie, będą cechowały się różnymi parametrami bo sam bat to nie wszystko.
Ja u siebie mam magnesowy ML 145 marki sirio (ok 145cm długości) i montażowy Lemm AT1000 eagle o długości ok 170cm. Przy zamontowaniu anteny Lemm na relingu vs ML na środku wyraźnie widać kierunkowość i zalety magnesu na środku. Przy dziurce w dachu Lemm staje się już nie do pokonania
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.