Temat: [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 03-12-2014, 01:37   #232
Qaza
ford::beginner

Imię: Robert
Model: Ford C-MAX
Silnik: 1.6 TDCI 80kw
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

Cześć, niestety u mnie również dziś pojawił się komunikat awaria silnika czy jakoś tak (wykrzyknik na cały ekran), zaraz po zatankowaniu i odjechaniu 50 m od stacji.
Obok był warsztat więc podjechałem i po podpięciu pokazał takie błędy: P2458 i P2585 (innych błędów nie ma tylko coś o immo, ale to chyba z innej bajki)
Jak już zdążyłem doczytać to dotyczy to czas trwania dopalania i braku płynu.(tu drobna uwaga, problem z czasem dopalania już rok temu po podpięciu pod komp się pojawiał, Pan z ASO powiedział żeby jeździć aż się zapali kontrolka, tylko przepalać go na autostradzie)

- Autko (param. w opisie) ma przejechane ok 120kkm
- olej wymieniałem rok temu (nie pamiętam ile przejechałem ale nie więcej niż 8kkm), poziom oleju sprawdzany ok 1000km temu i nie był podniesiony w porównaniu do dnia wymiany, a dziś co prawda na trochę rozgrzanym silniku- było ok 5mm więcej w tym ze 2mm ponad max
- Ostatnio jeździłem więcej po mieście, ale nie był problemów, (może poza akumulatorem)
- w trakcie jazdy nie świeci się kontrolka check engine tylko ten wykrzyknik dziś!
- od momentu zapalenia i sprawdzenia przejechałem (delikatnie) ok 5km pod dom

Jestem z Krakowa, czy możecie krótko doradzić jak i gdzie zrobić co trzeba?

1) usupełnic płyn, wymienić filtr, wymiana oleju
2) to co powyżej tylko bez wymiany filtra (jak się uda przepalic) to czekac aż się znowu zapcha? (przebieg 120kkm)
3) wykastrować + soft i ew, wymiana oleju?

Pomóżcie bo takim autem strach jeździć, u kogo i za ile i jak najlepiej.

Dzięki z góry!
Qaza jest offline   Odpowiedź z Cytatem