Odp: Opis wtyczki C96 front-1 w GEM
pozwolę się podłączyć pod wątek. model Focus mk2 2006 1.6 tdci problem ten sam..
Wypiąłem wszystkie bezpieczniki po kolei i po każdym robiłem pomiar poboru. Odłączoną miałem 1 klemę od aku i sprawdzałem. Na postoju przy włączonych wszystkich bezpiecznikach mam ~ 0.8 A !! akumulator trzyma max 2 doby i jest trupem. Główne składowe to:
system audio ~ 0.25A
podświetlenie komputera i zegarów ~ 0.25 A
moduły drzwi 4x 0.05A = 0.2A
moduł oszczedzania energi aku i oświetlenie wnętrza ~ 0.6 A
są to bezpieczniki o numerach:
46, 80, 81, 82, 83,
to są główne składowe mojego problemu. Pomiaru dokonywałem zarówno przy dopiero co otwartym aucie czyli jeszcze w stanie nie "ECO" oraz przy niezamkniętym aucie po ok 3 h więc powinien być w trybie uśpienia "ECO". Ale chyba jednak nie bo maska była otwarta. W focusie jest styk przy zamku który wykrywa otwarcie klapy? Alarmu nie mam dokładanego jest fabryczny.
Aby móc jeździć mam wyjęte bezpieczniki zegarów i audi i zbijam pobór do ~ 0.36A co daje że auto 1 dobę może stać (biorąc pod uwagę stan mojego aku).
U mnie jest dość sporo elektroniki jak na focusa bo mam bezkluczykowy system i grzane fotele + szyby. szyba przednia była wymieniana bo była pęknięta. Może ktoś coś pomieszał? Na antenie jest jakby ślad uderzenie czegoś z góry jest lekko wgnieciona.
Wizyta u elektryka nie rozwiązała problemu. Jedyne co odkryliśmy to naloty na stykach w skrzynce bezpieczników w komorze silnika - wyczyszczone ale nic to nie dało.
Sprawdzałem czy wyjmowanie bezpieczników daje takie same efekty jak fizyczne odpięcie radia i licznika i generalnie osiągam zmniejszenie takie samo jak po wyjęciu bezpiecznika. Ładowanie alternatora dobre.
cdif/3 pokazuje:
b2510 - obwód przekaźnika silnika nadmuchu - zwarcie do plusa.
oraz podobno licznik nie jest w komunikacji z GEM. Komputer pokazał że nie "widzą" się ale to nie jest pewna informacja.
Może ktoś jest z Warszawy z podobnym problemem w okolicach bemowa?
Macie jakieś pomysły jak diagnozować dalej?
|