View Single Post
Stary 12-12-2014, 15:07   #1
Mazursky
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Focus mk III
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Exclamation Jakie jest prawidłowe napięcie ładowania

Witam wszystkich

Mam pewien problem z moim autem (Focus C-Max 2.0 TDCI 136 KM z 2004 roku), mianowicie podczas przekręcania kluczyka w stacyjce przez ułamek sekundy na wyświetlaczu pojawia się komunikat "układ ESP wył." a z głośniczka w zegarach (chyba w zegarach) wydobywa się pojedynczy sygnał ostrzegawczy. Po uruchomieniu silnika wspomniany sygnał dźwiękowy jest odtwarzany powtórnie (ale nie ma już żadnego komunikatu, gwoli ścisłości układ ESP działa i jest sprawny). Po wizycie w kilku warsztatach (w tym autoryzowany serwis Ford w Słupsku gdzie mieszkam) i pałowaniu samochodu na wszystkie sposoby znalazłem faceta który zasugerował mi awarię alternatora. Tenże alternator był naprawiany we wspomnianym serwisie Forda - naprawa obejmowała wymianę mostka z diodami (jedna z diod była zerwana - przez to auto kompletnie się rozładowało i trafiło do serwisu, ale opisane przeze mnie przypadłości były obecne już przed tą naprawą), szczotkotrzymacza i regulatora napięcia. W związku z tym, że mój problem dotyczący wyświetlania się wspomnianego komunikatu i dźwięków nie został przez tę naprawę rozwiązany kontynuowałem szukanie. Trafiłem do pewnego warsztatu, którego pracownik również jeździ C-maxem i powiedział mi, że alternator w tych autach to słaby punkt samochodu i cz esto zdarzają się awarie a dodatkowo sprawę komplikuje fakt, że w związku z zastosowaniem w tych alternatorach (u mnie jest wersja 150 amper) tzw. smart systemu (tak pobieżnie wytłumaczył mi, że jest to system produkujący tyle prądu ile w danym czasie jest potrzebne do pracy urządzeń i jest to parametr zmienny) a w związku z tym nie przewiduje się naprawy tych alternatorów z powodu braku części zamiennych - sposobem usunięcia usterki wg tego gościa jest wymiana całego alternatora. Opowiedziałem mu moją historię z naprawą w serwisie - był zdziwiony, że autoryzowana stacja zrobiła to w ten sposób i polecił mi złożyć reklamację. Dowodem na to, że alternator nie pracuje tak jak powinien i dosłownie rozładowuje alternator było pokazanie mi podpiętego do złącz akumulatora zwykłego miernika który na włączonym silniku przy załączonym ogrzewaniu szyby czołowej, klimie, światłach mijania i radiu pokazywał niepokojące wartości w okolicy 12 - 12,2 V. Dodatkowo kręcenie kierownicą (wspomaganie elektryczne) powodowało spadki napięcia dochodzące do ok. 11,4 V. Włączony silnik z wyłączonym wspomnianym osprzętem, radiem i światłami skutkował napięciem w mierniku w okolicy 14 V. Udałem się zatem do serwisu z reklamacją opowiadając co i jak. Auto przyjęto, przebadano i stwierdzono, że z alternatorem jest wszystko ok, parametry napięcia ulegają poprawie po odłączeniu grzania świec żarowych (nie znam wartości tych parametrów). Za to znaleziono wyrobione tulejki rozrusznika i wykonano serwis tegoż przywracając mu pełną sprawność. Auto odebrałem dzisiaj i faktycznie rozruch się poprawił bo był ciężki, natomiast błąd i komunikat dźwiękowy pozostały (skrycie liczyłem, że może znikną). Jestem praktycznie pewien, że te objawy dotyczą spadku napięcia towarzyszącego przekręceniu kluczyka (potwierdziło to bodajże dwóch mechaników/elektryków) - pytanie jak je wyeliminować, ale to już osobna kwestia. Jutro jadę na wymianę świec żarowych które dość dawno kupiłem i ponoć mogą mieć związek z tym spadkiem przy rozruchu.
Moje pytanie/prośba brzmi - czy ktoś dysponuje wiedzą albo możliwością sprawdzenia jakie jest, albo dokładniej jakie powinno być prawidłowo napięcie na zaciskach akumulatora przy włączonym silniku z powiedzmy wyłączonym całym osprzętem i światłami albo z włączonym czymkolwiek - tylko wtedy potrzebuję wiedzieć co było włączone do porównania. Nie mam już pomysłów i jestem skołowany - chciałbym po prostu, żeby wszystko działało jak należy, a tak nie jest. Nie mogę jakoś znaleźć parametrów prądu wychodzącego z alternatora w tych autach - wszędzie jest napisane, że to 13,8 - 14,4 V czyli standardowo jak w samochodach, ale tym informacjom nie towarzyszą opisy czy włączony osprzęt ma jakiś wpływ na ten parametr (i ewentualnie jaki). Proszę Was o pomoc w postaci informacji albo ewentualnie sugestii jaki problem może trapić moje auto.
Mazursky jest offline   Odpowiedź z Cytatem