Hej!
Podepnę się pod temat, ponieważ i u mnie występuje falowanie obrotów, a nie chcę tworzyć nowego i liczę na waszą pomoc
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zacznę od początku.
Jakiś czas po zakupie Focusa MK1 2004r. 150kkm na liczniku, silnik 1.6 b+g (rok montażu instalacji to kwiecień 2012) zauważyłem klasyczne falowanie obrotów. Po zatrzymaniu auta obroty spadały bardzo nisko, po czym podbijały w górę i tak w kółko, zarówno na benzynie jak i na gazie. Więc wizyta u mechaniorów. Okazało się, że świece były dosłownie zużyte, zapewne nigdy nie wymieniane. Wstawili nowe, platynowe, przeczyścili krokowy i przepustnicę i voila! - problem zniknął lub stał się niemalże nieodczuwalny.
Jednak falowanie zaczęło stopniowo powracać, choć na benzynie było mniej zauważalny. W końcu jednak np. przy dojeżdżaniu do świateł/parkingu/gdziekolwiek i wrzucaniu sprzęgła obroty mocno spadały, podbijały się w górę i tak ze dwa razy, po czym dopiero się stabilizowały. Na gazie było bardziej hardkorowo - czasem obroty spadały tak nisko, że gasł :/ Za waszą poradą wymieniłem czujnik położenie przepustnicy na nowy, oryginalny, autoadaptacja i samochód jakby zyskał trochę dynamiki, ale jak falowało tak falowało.
Więc druga wizyta u tego samego mechanika. Nie znalazł niczego co by mogło być nie tak pod maską, przeczyścił krokowy i przepustnicę (w sumie wziął tylko 20 zł
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) i... obroty stabilne lub falowanie mało odczuwalne. Obawiam się jednak, że problem
znowu powróci, znowu wizyta u mechanika, znowu czyszczenie, a takie rozwiązanie nie jest dla mnie żadnym rozwiązaniem.
Więc jak to jest? Dlaczego przeczyszczenie tych dwóch elementów znacząco poprawia jakość działania silnika na wolnych obrotach? Skąd się w takim razie biorą tam zanieczyszczenia? Przewód odpowietrzania skrzyni korbowej? Podczas jazdy na gazie się tak syfi?
Przeczytałem tu na forum, że czasem czyszczenie krokowego nic już nie daje w dłuższej perspektywie i konieczna jest wymiana. Myślę więc nad wymianą przewodu odpowietrzania jak i silnika krokowego na nowy. W tym sklepie oryginał kosztuje 348 zł
http://abcford.pl/pl/p/Silnik-krokow...13127-FORD/201
W innych sklepach internetowych jest powyżej 450 zł. Czy jest gdzieś w tym jakiś hak?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może się czepiam, ale 350 zł to jednak trochę jest
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przewód odpowietrzania z kolei znalazłem taki
http://abcford.pl/pl/p/Przewod-odmys...37254-FORD/393 i z tego co już przeczytałem na forum będzie odpowiedni, prawda?