View Single Post
Stary 13-12-2014, 18:28   #9
Mazursky
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Focus mk III
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jakie jest prawidłowe napięcie ładowania

@Karwos00
Tak właśnie zamierzałem zrobić ale dzisiaj zleciłem wymianę świec żarowych (jeden z tropów podpowiedzianych przez neta) i jest poprawa. Ładowanie z włączoną klimą, radiem i światłami ok. 14,2V. Po włączeniu wszystkiego tzn. świateł mijania, drogowych, halogenów, przeciwmgielnego i awaryjnych, radia, klimy, wycieraczek przód i tył, podgrzewania szyby czołowej i tylnej + lusterek i otwarciu drzwi (chodziło o podświetlenie wnętrza) napięcie w okolicy 12,8 - 13,1 V czyli zdecydowanie lepiej niż poprzednio. Niestety mechanik nie sprawdził świec po kolei, powiedział mi jedynie, że jedna była inna (Bosch) niż wszystkie (Beru) co wskazuje, że jakieś problemy ze świecami już występowały. Tak więc pożyjemy zobaczymy - na pewno wymiany świec nie żałuję. Niestety póki co nie rozwiązało to problemu błędu przy odpalaniu - jutro sprawdzę do jakiego poziomu teraz spada napięcie na rozruchu (potrzebuję asysty dodatkowej osoby) i napiszę na forum. Może problem zniknie jak machnę jakąś trasę i akumulator bardziej się doładuje (chociaż pokazuje na spoczynku ok. 12,5V więc chyba raczej nie).

@salom
Dzięki za odpowiedź - nie wiedziałem o takim zjawisku. Myślę, że coś takiego nie ma tutaj miejsca z racji tego, że akumulator kupowałem nowy ok. 17 miesięcy temu. Bardzo bym chciał zrobić podmiankę tak jak sugerujesz ale niestety wszyscy znajomi mają mniejsze pojemności. Po świętach jadę do rodzinki to może tam mi się uda bo dla mnie też jest ciekawe czy coś się zmieni. Póki co ustaliłem, że oryginalny akumulator ma 80Ah i 700A a ten który mam zamontowany 74Ah i 750A ale z tego co rozumiem parametr mojego jest lepszy (większy prąd rozruchowy).
Mazursky jest offline   Odpowiedź z Cytatem