Cytat:
|
mogę prosić o wszystkie parametry tych rezystorów żeby kupić odpowiednie i żeby nie było problemów?
|
Ja polecam klasyczne rezystory np. Royalohm
Moc: 0,25W
Tolerancja: 5%
Wymiary: różnie od 3-7mm x ok. 2,5mm
Eksperymentuje w wolnej chwili z rozwiązaniem na rezystorach SMD. Ciekawe co z tego wyniknie.
Póki co niestety trzeba sprawdzać dobrym miernikiem rezystancję, bo niestety te 5% (tolerancja) to dużo. Aby było idealnie trzeba mieć sporo szczęścia bo w jednym na ok.10-20 rezystorów, rezystancja jest idealna. Reszta to +/- te 5%. Poza tym lepiej zastosować idealne parametry, bo temperatura pracy rezystorów robi swoje. W moim pierwszym, dla siebie pilocie taki błąd popełniłem. Wrzuciłem jak leci taki rezystor jaki powinien być, nie sprawdzając rezystancji. Co się okazało później, że margines rzędu 10 i więcej Ohm, robi różnicę. Pilot działa, ale jak się zmieniają warunki czy za często poklika przyciski, przestaje działać, do kolejnego odpalenia auta. Idealne parametry rozwiązały problem. Warto nawet wyrównywać dodatkowymi rezystorami np. 1 Ohm te wartości, które nie są idealne.
W razie czego polecam swoją przeróbkę.. w stopce szczegóły. Wykonanie tego w taki sposób jak ja to robię jest niestety prawie, że mision impossible, ale da się.