Odp: Jakie jest prawidłowe napięcie ładowania
Twoje aku ma już lata świetności za sobą albo alternator ledwo zipie i nie daje rady doładować aku - bardziej stawiam na aku
nominalnie powinien zmieścić się w okolicy 13,8 V przy normalnej pracy, po włączeniu świateł ok. 14,4 V, kręcenie kierownicą zawsze zabieże dużo prądu
"po wyłączeniu silnika wahania 11,98 - 12,09V," - tutaj powinieneś mieć około 12,5- 12,3 V
"rozruch na szybko, bez czekania na podgrzanie świec - najniższa wartość 9,4V - odpalił bez problemu, ale zabrzęczał błąd" - tutaj oznaka zużycia aku nie powinien spaść pomiar poniżej 10V z włączonymi światłami
- wytargaj aku zmierz napięcie w temp pokojowej zanotuj i podłącz do ładowania - koniecznie do ładowarki z funkcją odsiarczania lub wieloetapowym ładowaniem, po zakończeniu ( uwaga odsiarczanie może trwać ponad 12 godzin więc zaplanuj sobie czas bez samochodu ) zmierz napięcie powinno byc 12,5 nie mniej niz 12,4 V "podniosłem maskę i zmierzyłem napięcie 12,24V, zamontowałem miernik" odczekaj z godzinę jeśli spadnie poniżej 12,3 V to już ostatnie życie aku, jesli nie spada tak zamontuj i dokonaj pomiarów jw odpalenie, praca zgaszenie jak nie mieszczą się pomiary w granicach aku do wymiany
pamietaj że prąd rozruchowy w aku wskazywany jest norma DIN w temp - 18 stopni w ciągu 60 sekund aż do spadku napięcia 8,4V czyli trup z aku, spadek sprawności jest dość duży w takiej temperaturze bo to ok 50% przy 0 stopni można przyjąć że aku ma 75% mocy
kupując nowy aku pamiętaj że w sklepie nikt ich nie doładowuje, myśle że w normalnym sklepie nikt nie będzie robił problemow jak zmierzysz napiecie na aku
|