Temat: [Mondeo 2000-2007] kopcenie-jakie mozliwe przyczyny ?
View Single Post
Stary 15-12-2014, 23:46   #1
swiety03
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2006
Domyślnie kopcenie-jakie mozliwe przyczyny ?

Mondeo mam od niedawna i nie wiem jeszcze o nim wszystkiego. To mój pierwszy diesel i trapi mne dlaczego puszcza takie czarne chmury przy ostrzejszym potraktowaniu pedału butem.
Na codzień w pracy jeżdzę busem z silnikiem Transita 2.2 120KM i nigdy nie puścił takiej chury, a ma dwa razy większy przebieg, wtryski trochę kuleją i ogólnie auto nie żałowane.
Ogólnie Mondek zbiera się bardzo dobrze,a silnik pracyje równo, ale ostatnio stojąc na skrzyżowaniu niechcący wbiłem 3 i pzry ruszaniu prawie go zadusiłem,szybko sprzęgło,1 i buta zesiateł. To w tym monencie za mną świata nie było widać.Kamaz miałby problem żeby narobić takiej zadymy.
O dziwo jak jadę szybciej to nic nie widać, jednak powyżej 2tys jak auto się zbiera, pod maską słychać szum turbiny jakbym załączył suszarkę do włosów i auto wtedy dobrze ciągnie.
Jechałem tylko Mondziakiem kumpla ale na automacie i u niego tego nie było.
Kolektor i egr czeszczone, na kompie brak błędów,dzwigienka łopatek turbiny chodzi w pełnym zakresie, przewód od intercoolera cały a innych nieszczelności układu też nie namierzyłem.

Pominąłem coś?
a może to norma ?
swiety03 jest offline   Odpowiedź z Cytatem