Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
Witam,
Jestem kolejnym szczęśliwym posiadaczem forda c-maxa z z silnikiem benzynowym 1,8 duratec 125KM. Auto z 2005 roku z przebiegiem 140.000 km kupiłem 3 tyg. temu. Wymieniłem olej na syntetyk 5W30 Mobil oraz wszystkie filtry. Po przejechaniu ok 300 km sprawdziłem stan oleju ( na zimnym silniku i z odpowiednim ustawieniem bagnetu ) - było prawie sucho. Po dolaniu 1L stan wrócił do normy jednak zauważam biały dym z wydechu przy mocniejszym przygazowaniu auta na zimnym lub na ciepłym silniku i unoszący się zapach oleju. Sprawdziłem w pierwszej kolejności odmę - jest drożna.Dodam że auto poza tym chodzi idealnie - płynnie pracuje , nie falują obroty, zapala bez problemu - nic nie stuka podczas pracy silnika generalnie jest super - oprócz brania oleju....
Zaraz po zakupie auta okazało się iż ma uszkodzony termostat - auto nie nagrzewało się do odpowiedniej temperatury - po pełnym rozgrzaniu diagnoskop w serwisie Forda wskazywał temp 68 stopni a wskazówka temperatury prawie stała w miejscu - po wymianie termostatu jest OK. Sprawdzałem ciśnienie sprężania i choć wiem iż przy braniu oleju wynik może być niemiarodajny to w każdym cylindrze było prawie 12. Cały spód auta oraz silnik z każdej strony są suche - nie ma żadnych wycieków na zewnątrz.
Zauważyłem jednak nalot na świecach oraz w obudowie komory filtra powietrza resztkę oleju. Teraz i Ja mam zagadkę - czy rozbierać w kolejnym etapie głowicę i szukać winy w zablokowanym lub uszkodzonym pierścieniu odpowiadającym za zgarnianie oleju - czy zacząć najpierw od wymiany uszczelniaczy zaworowych? Pomóżcie proszę.
|