View Single Post
Stary 16-12-2014, 22:47   #22
Mazursky
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Focus mk III
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Jakie jest prawidłowe napięcie ładowania

@Karwos00 @salom @czesiek_22 @slyboots @Paweł1

Witam ponownie. Dzisiaj udało mi się przeprowadzić test z kablami rozruchowymi. Wynik niestety jest inny niż się spodziewałem - zapikał błąd, pojawił się komunikat. Wcześniej przez prawie 16 godzin ładowałem swój akumulator prostownikiem jakim dysponuję więc mój na pewno miał maxa. Drugi z tandemu był sprawny 54ah. Byłem pewien, że jak to kwestia akumulatora to po podłączeniu drugiego sprawa się wyjaśni a tu dupa.

Przy okazji zajechałem do gościa o którym wspominałem na wstępie (tego który polecił mi reklamację w ASO) i po przedstawieniu mu wyników moich pomiarów powiedział mi, że w ASO najprawdopodobniej podmieniono regulator napięcia bo podane przeze mnie wartości wyglądają dobrze i są odmienne od zmierzonych przez niego.

@arturfom

Z wszystkich przeprowadzonych testów wygląda na to, że niestety masz rację - prawdopodobnie akumulator jest do wymiany (myślę, że zajechały go powoli pozostałe tematy, które na tę chwilę uważam za wyeliminowane). Po części przeprowadziłem procedurę o której piszesz z tym, że mam prostownik taki jaki mam (nie za bardzo znam się na tym, ale służył już niejednokrotnie) i ciężko mi powiedzieć w jaki sposób dokładnie pracuje. Napięć niestety nie zmierzyłem w sposób podany przez Ciebie, ale w związku z wyskakującym błędem chyba można przyjąć, że bateria się kończy. Jako, że wydajesz się być biegły w temacie to napisz proszę czemu wg Ciebie po połączeniu kablami z drugim akumulatorem (sprawnym, ale o mniejszej pojemności) u mnie wciąż wyskakuje błąd? Dwie baterie jednocześnie zastosowane nie kumulują jakoś swoich parametrów?

@salom

Ciężko mi to sprawdzić bo brak jakiegoś analogicznego akumulatora i chętnego do pożyczenia. Niedługo będę na warsztacie z montażem czujnika zmierzchu i wymianą amortyzatorów to poproszę o sprawdzenie na innym akumulatorze.

Ostatnio edytowane przez Mazursky ; 16-12-2014 o 22:51
Mazursky jest offline   Odpowiedź z Cytatem