23-12-2014, 09:25
|
|
|
ford::advanced
Imię: Marek
Model: Mondeo Titanium X
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2010
|
Odp: Unieruchomiony silnik, DPF, pompa paliwa i inne usterki
Cytat:
|
Kolejność była taka, że najpierw pojechałem do obecnego mechanika, ten poradził jechać do innej firmy usunąć DPF, tak zrobiłem po usunięci filtra samochód nie odpalił i ponownie został przywieziony do tego samego mechanika. Diagnoza - pompa wtryskowa - wymiana i silnik dalej nie pali. Wtedy mechanik szukając usterki wykręcał świece żarowe, które dwie urwał. Pytałem się dlaczego akurat chciał sprawdzić kompresję, mówił że nie widział innej przyczyny dlaczego silnik nie pali i miał w przeszłości taką sytuację, że ktoś jeździł do końca i było ok, a samochód zgasł i nie zapalił i okazało się że nie ma kompresji. Powtarzam, przed próbą wykręcenia świec o niczym mnie nie informował. Odbiór samochodu miał być w czwartek wieczorem dwa tygodnie wstecz, byłem u niego jeszcze składał silnik, w piątek rano (bardzo mi zależało) byłem u niego już go zapalał, ale padł akumulator (samochód stał u niego ponad 3 tygodnie - podobno akumulator też do wymiany) i puściły mi nerwy, bo miałem kilkudniowy wyjazd. Po przyjeździe we wtorek zastałem bigos z urwanymi świecami.
|
Wygląda ze coś skopali fachowce co wywalali dpfa.
Musisz jeszcze wziazc pod uwagę ze zrobisz cala głowice a okaże się ze dół będzie slaby i wtedy i tak będziesz miał słaba kompresje.
|