Temat: [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
View Single Post
Stary 23-12-2014, 22:43   #818
cz_ort
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2010
Domyślnie Domontowywanie tempomatu - trudności po podniesieniu GEMa

Udało się doprogramować kluczyk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i styczniki tempomatu w trybie diagnostycznym niezmiennie pikają. To na plus.
Informacyjnie: nowy GEM to 4M5T 14A073 BH, stary 4M5T 14A073 AG.
W nowym jest więcej o 3 bezpieczniki nr 55 (zamek centralny moduł drzwi przednich lewych), 79 (gniazdo zasilania w bagażniku) i 85 (chłodzenie).
Nie sądzę, żeby miały wpływ na objawy.

Objawy:
1. zamykanie z pilota nie powoduje mrugania kierunkowskazami. Otwieranie z pilota - kierunki mrugają raz.
2. oświetlenie kabiny i bagażnika nie zapala się ani przy otwarciu, ani wymuszone pozycją przełącznika. Tutaj nie mam pomysłu. Małą wtyczka w GEMie jest wpięta poprawnie i działa ze starym. Wszelkie wskazówki mile widziane.
3. na desce świeci się kontrolka otwartych drzwi/klapy. Poczytałem, że to może być przyczyna objawu nr 1. Nie wiem jednak co może być przyczyną 3 (brak czujnika krańcowego przy masce/klapie, któego spodziewa się nowy GEM?)

Cel - rozwiązać problemy z niedziałającym oświetleniem kabiny i rzekomo niedomkniętymi drzwiami/klapą.
Ale to już chyba po Świętach. Zdrowych i rodzinnych życzę!
cz_ort jest offline   Odpowiedź z Cytatem