2.0 TDCi szarpanie podczas jazdy, błąd doładowania.
Witam, niedawno podczas jazdy Mondeo Mk4 2.0TDCi 140KM zauważyłem że na silnym silniku auto szarpnęło kilka razy(szarpnięcia sporadyczne, przy dodawaniu gazu), po kilku dniach auto wywaliło błąd i zaświecił się CHECK ENGINE. Podjechałem do serwisu, auto zostało podpięte pod kompa i wywaliło następujące błędy :
P003A - Regulacja "A" ciśnienia doładowania poza zakresem dopuszczalnym
P042D - Czujnik temp katalizatora rząd 1: sygnał za wysoki
P2566 - Potencjometr sygnału zwrotnego zaworu ciśnienia doładowania A - zakłócenie funkcji obwodu prądowego: usterka sporadyczna
Mechanik sprawdził i stwierdził że to czujnik ciśnienia doładowania EGR, zakupiłem nowy czujnik oryginalny, wykasowałem błąd za pomocą Forscan ale błąd powrócił i auto nadal szarpie.
Jak wymieniałem ten czujnik to zauważyłem że jest drugi taki czujnik obok, od czego on jest? (ja wymieniłem ten drugi, gorzej dostępny, tak jak wskazał mechanik).
Dodam że auto głośniej chodzi, i błąd DPF wyskoczył razem z pozostałymi, dlaczego? o co chodzi?
Czy można sprawdzić za pomocą Forscan w jakim stopniu jest zapchany filtr, czy czujniki są ok itp?
Proszę o pomoc.
PS, wspomniałem że auto głośniej chodzi tzn słychać zawory i gdy turbina ciągnie to taki przerywany świst jakby jakaś nieszczelność, a mechanik sprawdzał i wszytko ok, turbina ładuje ok.
|