Pukanie prawa strona - mocniejsze przy podg. szyby
Szanowni forumowicze!
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w dedukcji problemu. Mianowicie po odpaleniu auta (zimnego) przez kilka minut słyszę pukanie z prawej strony (tam gdzie znajduje się koło pasowe). Pukanie to miewa chwilowe przerwy (puk puk puk... .... puk puk puk) nasila się po włączeniu klimy, a najbardziej po włączeniu podgrzewania przedniej szyby. Zauważyłem też, że na głośność itd. może mieć wpływ ułożenia auta np. jedna strona wyżej na krawężniku itd. Po kilku minutach, jeszcze zanim auto całkiem się rozgrzeje pukanie znika.
Tak rozważam czy może to być koło pasowe? Łożysko na alternatorze? Rozrząd był wymieniany jakieś 10k km temu.
Drugi problem jaki mnie martwi to huczenie, buczenie itp. przy jeździe powyżej 40km/h. Moim zdaniem i osób jadących w aucie raczej z lewej strony. Hałas ustaje w chwili skrętu kierownicy w lewo np. na łuku i wraca po wyprostowaniu kół. Czy może to być łożysko z lewej strony? Podobno łożysko bardziej huczy w momencie odciążenia czyli jeśli lewe łożysko to w momencie skrętu kół w prawo? Jak to według Was wygląda?
P.S. Jeśli mogę zapytać jak poradziliście sobie z brakiem trzymania pokrywy filtra powietrza? U mnie gwinty już nie trzymają. Tymczasowo zacisnąłem to na opaski, ale czy jest jakiś sposób na regenerację tych gwintów?
Pozdrawiam
Michał
|