View Single Post
Stary 29-12-2014, 12:54   #1
Tomasch

Unhappy 1.6 16V Metaliczny pisk przy dużych prędkościach

Jakiś czas temu auto zaczęło jednostajnie piszczeć przy większych prędkościach (piąty bieg) ok 100km/h (2 tyś obrotów). W miare jak lecą tygodnie, pisk staje się coraz częstszy. Jest to metaliczny bardzo wysoki i cichy, uproczywy dźwięk, który przy wciśnięciu hamulca, dodaniu prędkości, czy wciśnięciu sprzęgła, niknie. Na początku pojawiał się tylko jak się popuszczało delikatnie nogę z gazu, teraz występuje prawie stale przy tej prędkości (nie zawsze równo, czasami trochę mniej, czy wiecej) oraz ostatnio przy 120km/h.

Jak pojawił się ten gwizd byłem u mechanika, który 4 miesiące temu zmieniał klocki i powiedział, że tłoczki słabo odciągają klocki i zregenerował mi je, problem nadal występował.

Niestety przy takich prędkościach nie jestem w stanie sprawdzić 'skręcając', czy dźwięk nie ginie, ale jak wpadnę w nierówność, pisk na chwilę zanika.

Dodam na koniec, że dźwięk pojawiał się również przy letnich oponach, a ponad pół roku temu zmieniane było sprzęgło. Ostatni tydzień problem zaczął również sporadycznie występować przy 4tym biegu, 2tyś obrotów, wszystko bez przyspieszania. Ma może ktoś podejrzenie, co to może być?
  Odpowiedź z Cytatem