1.6 16V Metaliczny pisk przy dużych prędkościach
Jakiś czas temu auto zaczęło jednostajnie piszczeć przy większych prędkościach (piąty bieg) ok 100km/h (2 tyś obrotów). W miare jak lecą tygodnie, pisk staje się coraz częstszy. Jest to metaliczny bardzo wysoki i cichy, uproczywy dźwięk, który przy wciśnięciu hamulca, dodaniu prędkości, czy wciśnięciu sprzęgła, niknie. Na początku pojawiał się tylko jak się popuszczało delikatnie nogę z gazu, teraz występuje prawie stale przy tej prędkości (nie zawsze równo, czasami trochę mniej, czy wiecej) oraz ostatnio przy 120km/h.
Jak pojawił się ten gwizd byłem u mechanika, który 4 miesiące temu zmieniał klocki i powiedział, że tłoczki słabo odciągają klocki i zregenerował mi je, problem nadal występował.
Niestety przy takich prędkościach nie jestem w stanie sprawdzić 'skręcając', czy dźwięk nie ginie, ale jak wpadnę w nierówność, pisk na chwilę zanika.
Dodam na koniec, że dźwięk pojawiał się również przy letnich oponach, a ponad pół roku temu zmieniane było sprzęgło. Ostatni tydzień problem zaczął również sporadycznie występować przy 4tym biegu, 2tyś obrotów, wszystko bez przyspieszania. Ma może ktoś podejrzenie, co to może być?
|