Temat: [Focus 2004-2008] Awaria zamka maski
View Single Post
Stary 29-12-2014, 13:00   #10
kunofred
ford::amateur

Imię: Jacek
Model: Focus C max
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Awaria zamka maski FFI

Witam wszystkich. Miałem ten problem w swoim focusie. Trzeba zdemontować grill . Ja uchyliłem go w jego dolnej części. Urwałem przy tym jeden zatrzask. Otworzyłem maskę. Stwierdziłem ze nie będę zakładał kolejnego zamka. Bo nie podoba mi się ani jego cena ani samo durne rozwiązanie. Zamka w ogóle tam nie ma. W otwór po zamku wstawiłem kilkunastocentymetrowy fragment plastikowej rurki. Spełnia ona rolę takiej prowadnicy. Zatrzask maski zaś odblokowuje wkładając do tej prowadnicy długi śrubokręt płaski. Właściwie nic nie musiałem inwestować bo grilla nie zniszczył em. Zepsuty zamek zostawiłem na pamiątkę. Trzeba mieć tylko coś w stylu długiego płaskiego wkretaka (30 -35 cm) do otwierania przedniej maski. Uważam że to rozwiązanie jest proste i na pewno bardziej komfortowe i daje większą swobodę w użytkowaniu auta niż tradycyjne rozwiązanie firmy Ford. Przykładowo chcąc otworzyć przednią maskę przy pracującym silniku muszę go najpierw wyłączyć. Przyznam szczerze że bardzo mnie to irytowalo.
Pozdrswiam

Ostatnio edytowane przez kunofred ; 29-12-2014 o 13:02
kunofred jest offline   Odpowiedź z Cytatem