Temat: [Focus 2004-2008] awaria DPF, którego nie ma
View Single Post
Stary 31-12-2014, 09:52   #8
mik99
ford::advanced

Model: Focus MKII
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: awaria DPF, którego nie ma

Tydzień temu w aucie wymieniony został czujnik odpowiadający za błąd P0428. W drodze do mechanika auto znowu zaczęło szarpać. Kiedy byłem już na miejscu, krótka przejażdżka z laptopem na kolanach i wywala błąd P0428. Czyszczenie błędów i powtórna jazda. Przez kilka chwil było okey, ale przed samym warsztatem auto znowu szarpie i ponownie wywala błąd P0428. Objawy poza szarpaniem te same, czyli smuga dymu w momencie szarpania. Po wymianie uszkodzonego czujnika nic się nie działo. Auto nie szarpało, nie dymiło. Dwa dni po zabiegu coś zaczęło mi dzwonić w wydechu, który był demontowany by wymontować uszkodzony czujnik, który się zapiekł. Okazało, się że jakimś cudem poluzował się pewien czujnik, który jest już za katalizatorem, mniej więcej zaraz za przednim zawieszeniem. Mechanik go przyspawał, ale spawając uszkodził metalową obudowę i było widać wiązkę elektryczną. Po świętach auto pojechało w trasę i po ok 100km znowu zaczął szarpać i znowu zaczyna robić to często. Mam już dosyć tego auta. Koledzy czy ktoś w Warszawie z forumowiczów mógłby podłączyć auto pod komputer i sprawdzić czy tego DPF'a to ja mam ON czy OFF systemowo?. Oczywiście podnosi mi się poziom oleju w silniku...

Dopiszę o jeszcze jednej rzeczy. Kiedy auto miało wymieniany czujnik spalin komputer pokazał błąd niskiego poziomu dodatku do filtra paliwa. Skoro mam go "rzekomo" wyłączonego to chyba coś nie jest tak jak być powinno. Bardzo proszę o rady bo już na prawdę nie mam sił do tego auta.

Jeszcze jedno pytanie, w moim aucie był zamontowany mokry DPF więc czy jest w tym układzie jakiś wtryskiwacz który zasila filtr ropą w celu dopalenia filtra?.

Ostatnio edytowane przez mik99 ; 31-12-2014 o 10:06
mik99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem