Zmiana klimy manualnej na auto, 2014FL
Witajcie, jestem świeżym właścicielem Focusa 2014 po FL, benzyna 1,6 125km. Właściwie auto użytkuje moja żona. Nie mieliśmy wielkiego wyboru, ponieważ model po FL dopiero zaczął się pojawiać w salonach a zakupu musieliśmy dokonać w 2014r, stąd pewne kompromisy. Auto posiada manualną klimę a intuicja podpowiada mi, że bez wielkich przeróbek możliwy byłby upgrade na automatyczną. Panel klimy manualnej jest w pełni elektroniczny więc cały moduł nawiewno-grzewczo-chłodniczy zapewne posiada wszelkie siłowniki sterowane elektrycznie, jak przy klimie automatycznej. W desce rozdzielczej jest miejsce na czujnik temperatury a na podszybiu wydaje mi się, że jest czujnik nasłonecznienia (jeśli to nie to, to wyprowadźcie mnie z błędu). Chciałbym uniknąć dyskusji w stylu trzeba było dołożyć kilka tys, poczekać i brać z automatyczną klimą lub że przeróbka jest nieopłacalna i bez sensu. Jeśli ktoś posiada schematy elektryczne dla tego modelu z klimą manualną i automatyczną to gorąco proszę o udostępnienie, myślę, że z nich będzie jasno wynikał zakres koniecznych zmian. Z góry dziękuję!
Korzystając z okazji, życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku i tysięcy bezawaryjnie przejechanych kilometrów!
Ostatnio edytowane przez SRS ; 22-03-2022 o 21:07
|