View Single Post
Stary 01-01-2015, 19:15   #5
Funek18
ford::amateur

Model: Ford Focus mk1
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Szarpanie, dławienie przy delikatnej jeżdzie na zimnym silniku

Kolego, miałem te same objawy i skończyło się na remoncie silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. U mnie sytuacja była dokładnie taka sama ... Przyszła wilgotna, zimna pogoda i auto nawet nie miało siły odpalić za 1 razem, bo gasło, a przy jeździe i wkręceniu się na 1800-2000 szarpało ... Sprawdź ciśnienie sprężania w cylindrach czy na wszystkich jest w miarę równe. U mnie kolejno na tłokach było 20,24,26,30 (ostatni uważam za dobry).

Otóż u mnie przyczyną okazały się krzywe korbowody ;-/ Gołym okiem widać było różnice po przyłożeniu prostego, a wykrzywionego. Dodam, że prostowanie korbowodów nie jest dobrą alternatywą, ponieważ tłok także się (kurczy na długość) i nigdy nie wyprostuje się do takiego stanu aby było jak przy produkcji, a zważają tutaj różnice na prawdę setnych milimetra ... (przerabiałem to już właśnie na własnych korbowodach i kupiłem nowe). Remont zajął mi 3 dni ... Jest to ogrom roboty i włożonej pracy, ale efekty są nieporównywalne ... Teraz odpala za 1 razem, szarpania zniknęły no i śmiga aż miło. Pozdrawiam.
Funek18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem