Temat: [Focus 2004-2008] Wyciszenie wnętrza
View Single Post
Stary 02-01-2015, 20:55   #7
Endriu1.8
ford::beginner

Model: Focus mk1
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: MK2 HB Wyciszenie wnętrza.

Da się z jakimś stopni zmniejszyć odgłosy dochodzące z zewnątrz.
Przede wszystkim musisz poprawić wyciszenie podłogi, najlepiej jakieś maty (byle nie filc, bo wodę będzie ciągnął). Następnie przegroda od silnika i drzwi. No i na konie bagażnik i jego klapa dla upartego można również dach. W ten sposób zyskasz jakieś 20-30% zależnie od jakości wykonania i użytych materiałów.
Następna sprawa to uszczelki drzwi. Już sama wymiana na nowe da jakiś tam efekt. Zapewne nie będzie on zadowalający. Można również dokleić na dole drzwi drugą uszczelkę, co wiele osób robi. Nie wiem z jakim skutkiem, ale pewnie coś tam daje.
Zostaje jeszcze poprawa wygłuszenia komory silnika.
Pod wygłuszenie maski można dać warstwę jakiegoś materiału syntetycznego, który nie będzie się bał temp tam panującej i nie będzie trzymał wilgoci.
Pod silnikiem pewnie masz już osłonę. Tylko, czy jest ona pełna, czy częściowa? Pełna w połączeniu z zabudową rury robi różnicę.
Jak ktoś miało możliwość słuchania miska 220 z osłonami i bez wie o co chodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dobre wygłuszenie będzie kosztowało ok 2k i zwiększy wagę auta o jakieś 70-90kg.
Ja wygłuszałem golfa TDi i kosztowało mnie to niecałe 600zł. Różnica była dość spora. Używałem do drzwi i na przegrodę mat dekarskich, a podłogę i bagażnik wyklejałem takim prasowanym materiałem syntetycznym podobnym do filcu.
Endriu1.8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem