Błąd "Przełącznik blokowania kluczyka"
Witam,
Potrzebuję pomocy forumowiczów. Niestety dzisiaj zaczęło mi szaleć moje Mondeo, a mianowicie centralny zamek (bądź coś innego) działa nie tak jak powinien. W momencie ruszenia blokują się wszystkie drzwi, gdy otworzę drzwi kierowcy to pozostałe i tak pozostają zamknięte.
Gdy otworzyłem auto z kluczyka to za 2-3 sekundy wszystkie drzwi prócz kierowcy się zaryglowały z powrotem. Niektóre drzwi podczas ruszenia ryglowały się kilka razy z rzędu.
Przydarzyło mi się również dwa albo trzy razy, że zegary pozostawały niepodświetlone pomimo tego, że włączyłem światła.
I ostatnia rzecz to, gdy wyjdę z auta i je zamknę kluczykiem to na Conversie w dalszym ciągu widnieje logo Forda (a powinien od razu się wyłączyć).
Prześwietliłem autko Forscanem i oto co znalazłem:
Tego błędu nie da się wykasować.
Kod: B1C39 - Przełącznik blokowania drzwi
Dodatkowe symptomy usterki:
- Nieprawidłowy sygnał
Status:
-DTC obecny w czasie wydania polecenia
-Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł drzwi kierowcy
Oraz błąd który wykasowałem, a może mieć coś wspólnego z moim problemem:
Kod: B1108 - Silniczek zamka centralnego drzwi kierowcy
Dodatkowe symptomy usterki:
-Nie można uzyskać wymaganego położenia
Status:
-Wcześniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
-Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
-Test nie został ukończony
Moduł: Moduł sterujący układami nadwozia
Wydaje mi się, że problem zaczął występować gdy otworzyłem drzwi kierowcy, następnie je zamknąłem i ręcznie zaryglowałem drzwi od środka. Problem jest chyba w takim razie z przełącznikiem ryglowania drzwi kierowcy, ale nie wiem jak się za to zabrać. Czy ma ktoś jakieś sugestie jak to rozwiązać?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,
Mariusz.
|