View Single Post
Stary 04-01-2015, 23:41   #25
Diata
ford::amateur

Imię: Diata
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wycieraczki przód i tył nie działa oraz spryskiwacz.

Witam

Podbijam wycieraczkowy temat.

Poczytałam co pisaliście, posłuchałam mechaników i sytuacja wygląda tak:

1) Wycieraczki zatrzymują się zawsze w drodze powrotnej w podobnym miejscu. PYK - po bezpieczniku. Wg ściągawki powinien być 20 ale już poprzedni właściciel miał 25 (od kompletu - pasuje do reszty, może fabrycznie?). Po wymianie bezpiecznika pochodzą średnio dzień. Jak mi się skończyły 25 musiałam awaryjnie włożyć 30 - nawet nie ruszyły, poszły od razu. Druga 30 pozwoliła mi na szczęście dojechać na stację.

2) Na początek poszło WD-40. Mechanik rozebrał cały mechanizm i silnik, nasmarował co trzeba - oczywiście u niego chodziły jak ta lala. Nic się nie grzało, nic nie zgrzytało, elegancja Francja do momentu aż ja nie przyszłam i padły. Chyba autko mnie nie lubi...

3) Elektryka sprawdzona, kabelki obejrzane. Do komputera był podłączany - wszystko gitara.

4) Jak padnie bezpiecznik to nie działają przednie i tylne wycieraczki oraz spryskiwacze. Wyczytałam, że od tych elementów są inne bezpieczniki, sama się nie orientuję.

5) Pojawiały się tutaj teoretyczne przyczyny: moduł przerywania i przekaźnik. Nie wiem czy w tym przypadku to może by któryś z tych elementów. Nie do końca wiem za co odpowiadają, ale chyba za programy, częstotliwość i powrót do pozycji wyjściowej?

6) Jeden mechanik mówi elektryka. Drugi chce mi wymienić silniczek.

Cała ta sytuacja ma jeden plus. Wymienianie bezpieczników między nogami mam już opanowane do perfekcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Diata jest offline   Odpowiedź z Cytatem