Odp: 2.0TDDI 115km jak zdiagnozować uszkodzony wtryskiwacz
Śmieszne pieniądze bo końcówki magazynowe w jednej firmie zapłaciłem 2x230 zł a w drugiej 2x430 zł w obydwu przypadkach kupiłem całe kompletne wtryski. Wyszło taniej niż regeneracja i dużo taniej niż kupno w sklepie z częściami. Rachunek wyszedł na plus jak dla mnie. Każdy może sprawę ocenić indywidualnie pod względem kosztów
Do wyjęcia wtrysków trzeba klucz 21 kupiłem za 40 zł - nówka. Uszczelniacze Elring 24zł od sztuki Elring uszczelka pod pokrywę zaworów 50 zł. Podkładek pod wtryski takich jak w TDCi nie należy kupować bo są one zbędne a sprzedawca w sklepie może Was naciągnąć. W TDDi podkładki pod wtryski są metalowe a w TDCi miedziane.
Dodatkowo przyda się coś do wyczyszczenia gniazd wtrysków ja użyłem szczoteczek kupionych w Eleclerc'u przy stoisku z szczotkami do butów dałem 12 zł za dwie w różnych rozmiarach. Wymianę robiłem ze szwagrem żeby szybciej szło bo trzeba ściągnąć kolektor dolotowy, przewody paliwowe pompa-wtryski, przewody przelewowe.
Wtrysk rozbierałem sam dziś przy użyciu imadła i klucza poszło dość szybko i sprawnie.
Ostatnio edytowane przez Adept ; 05-01-2015 o 18:04
|