View Single Post
Stary 05-01-2015, 19:38   #76
histo
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1,8 TDI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Ford Protect

Witam.
Ja po upływie standardowej gwarancji (Mondeo 1.8 rocznik 2009) wykupuje do dziś gwarancję ford 12. Koszt niewielki a obejmuje sporo + holowanie. Miałem okazję dwukrotnie skorzystać z gwarancji ford 12. Pierwsza naprawa (z tego co pamiętam to coś z panewkami w silniku poszło) wyceniono w ASO na prawie 9 tys. - to było w 2012. Następna w połowie 2013 jakiś problem z korbowodem i tłokami na przeszło 10 tys. Co prawda w tym drugim przypadku zanim została podjęta decyzja przez Ford Polska o naprawie w ramach gwarancji ford 12 minęło przeszło 3 tygodnie, to wszystko zostało wykonane bez ponoszenia kosztów z mojej strony. W międzyczasie miałem jeszcze z ASO samochód zastępczy . Z tego co wiem to praktycznie wyczerpałem limit wartości naprawy w ramach programu ford 12, ale i tak ponownie go wykupie chociażby dla samej opcji holowania. Dalej tłukę mojego MUNDKA i mam nadzieję, że nie zaskoczą mnie dalsze awarie. Gdybym nie miał wykupionej tej gwarancji ford 12 to musiałbym ponieść niemałe koszty naprawy. W moim przypadku nawet doliczając do tego koszty przeglądów w ASO warto było ją wykupić.
Pozdrawiam
histo jest offline   Odpowiedź z Cytatem