View Single Post
Stary 06-01-2015, 11:21   #56
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Wyprzedzanie na pasie kolizyjnym/za innym autem = mandat??

Cytat:
Napisał Karwos00 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie - czy skręcając w lewo z pasa do tego wyznaczonego mam obowiązek upewnienia się czy przeciwległym pasem porusza się pojazd poruszający się za mną ?? Pytam o obowiązek - bo wg przepisów żaden pojazd nie może się tam znaleźć - może się tam znaleźć pojazd jadący z przeciwka.
Nigdzie nie napisałem, że sytuacja dotyczy skrętu na skrzyżowaniu?! Mowa jest o skręcie z drogi w posesję, na stację paliw, w drogę gruntową. A temat podjąłem z uwagi na wcześniejsze wasze wątpliwości dotyczące wyprzedzania ciągu pojazdów. Wyobraźcie sobie zatem, że podejmujecie manewr wyprzedzania kilku samochodów i w trakcie wjeżdżania na pas przeznaczony dla ruchu w kierunku przeciwnym, któryś z jadących przed wami samochodów skręca właśnie do posesji. Wasza prędkość jest na tyle duża, że nie da się uniknąć kolizji. O winie w takim zdarzeniu decydować będą zeznania świadków, zapis z kamerki, bądź też szczegółowa ekspertyza zdarzenia z uwzględnieniem prędkości, odległości i warunków na drodze. Jeśli któryś ze świadków potwierdzi, że skręcający samochód od dłuższego czasu sygnalizował zamiar skrętu w lewo, to przykro mi bardzo, ale to wyprzedzający dostanie zarzut.